Befektetés: arany vagy tőzsde?

Az arany vagy a tőzsde volt jobb?

Egy érdekes cikk, melyben 1975-től vizsgálják meg, hogy az arany valóban legyőzte-e a tőzsdét?

befektetési arany, arany vagy tőzsde, befektetési tanácsadás, aranyár, aranytömb, lapka, rúd, arany piac, ezüst vásárlásEgy árupiaci befektetéssel kapcsolatos konferencián rengeteg kérdés merült fel az arannyal kapcsolatban. Az egyik előadó szerint az arany pocsék befektetés volt az utóbbi időben. Átadtam neki a névjegykártyámat, majd az alábbi levelet írta:

„Átnéztem az adatbázisunkat 1975-től, amikor is az USA elszakadt az aranystandardtól és a következő eredményt kaptam:

Arany 1975-ben: $140
Arany 2008-ban: $865 (518 százalékos emelkedés)
Dow Jones 1975-ben: 852
Dow Jones 2008-ban: 8776 (930 százalékos emelkedés a válság ellenére is)
US Dollar Index 1975-ben: 33.0
US Dollar Index 2008-ban: 96.1 (191 százalékos emelkedés, ami pozitív hatással volt az arany árfolyamára, mivel azt dollárban jegyzik)

Igaz, az utóbbi időben az arany árfolyama meglódult. Ezért azt gondolom, alkalmanként jó befektetési eszköz lehet, de sokszor gyengén teljesít. Ha véletlenszerűen kiválasztunk egy-egy időszakot, 20 év különbséggel, az arany minden bizonnyal gyenge teljesítményt mutat a részvényekhez képest! Ráadásul az arany nem produkál bevételt és nem képvisel objektív értéket.”

Válaszomban jeleztem, hogy érdemes az elemzést a jelen monetáris rendszer kialakulásától, a Bretton Woods rendszer végétől, 1971-től kezdeni. Az alábbi táblázatokat néhány historikus adat alapján állítottam össze. Így a következőket állapíthatjuk meg:

  • Az S&P felülteljesítette az aranyat, 1990 és 2000 között különösen.
  • Egy év távlatában, az évek számának fele arányában az arany felülteljesítette az S&P indexet az aranystandard elhagyása után, az utóbbi 10 évből pedig 8 évben bizonyult jobb befektetésnek.
  • Az arany árfolyama és az S&P korrelációja alacsony.

Befektetés arany vagy tőzsde, arany vásárlás, vétel, árfolyam, széf, biztonság

Arany – S&P – Fogyasztói árindex

arany vagy tőzsde, befektetési arany, arany vásárlás, aranytömb, biztonság, vétel, árfolyam, arany ár

Az arany és az S&P egy éves, egymáshoz viszonyított teljesítménye. Az arany 39 évből 19-szer teljesítette felül az S&P indexet. Az S&P 39 évből 20-szor teljesítette felül az aranyat.

Befektetés arany vagy tőzsde, arany vásárlás, aranytömb, biztonság, árfolyam
Szerintem nem az a fontos, hogy az arany felülteljesített az S&P-vel szemben, hanem hogy közel volt hozzá. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy érdemes lenne az arany és az S&P árfolyamát összehasonlítani. Az arany értékálló eszköz, a pénz nyers változata. A hozamát a pénz egyéb formáival érdemes összehasonlítani, mint például a devizákkal és bizonyos más árucikkekkel. Az arany nem befektetés. A befektetés a jövőbeni pénzáramlások előrejelzésein és a haszon realizálásának esélyein alapul. Az arany esetében nincs szükség ilyen jellegű elemzésre. Az arany pusztán egy eszköz a deviza leértékelődésének fedezésére.

Befektetés az arany vagy védelem?

Nagyon érdekes, hogy amíg az aranyat évszázadokon át pénzként használták, arannyal fizettek és aranyban nyújtottak hitelt, addig ma arannyal hozamot elérni olyan nehéz, mint kőből vizet facsarni. Pedig 1971 óta jelentős emelkedést mutat az arany árfolyama, kiváló hozamot nyújt konzervatív befektetők részére is. Ez azért elég furcsa.

Forrás: visinomics.com

Fordította: Kolta Péter
www.eurosapiens.hu


Arany befektetéssel kapcsolatosan kérje segítségünket:

Dr.Tatár Attila
www.aranycenter.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal