Befektetés: arany vagy tőzsde?

Az arany vagy a tőzsde volt jobb?

Egy érdekes cikk, melyben 1975-től vizsgálják meg, hogy az arany valóban legyőzte-e a tőzsdét?

Befektetési arany vásárlása, arany vagy tőzsde a jobb? Befektetési tanácsadás, legjobb aranyár. Aranytömb, lapka vagy rúd? Arany megtakarítási program.Egy árupiaci befektetéssel kapcsolatos konferencián rengeteg kérdés merült fel az arannyal kapcsolatban. Az egyik előadó szerint az arany pocsék befektetés volt az utóbbi időben. Átadtam neki a névjegykártyámat, majd az alábbi levelet írta:

Átnéztem az adatbázisunkat 1975-től, amikor is az USA elszakadt az aranystandardtól és a következő eredményt kaptam 2010-ben:

Arany 1975-ben: $140
Arany 2008-ban: $865 (hatszorosa)
Dow Jones 1975-ben: 852
Dow Jones 2008-ban: 8776 (tízszerese)
US Dollar Index 1975-ben: 33.0
US Dollar Index 2008-ban: 96.1 (háromszorosa: ez pozitív hatással volt az arany árfolyamára, mivel azt dollárban jegyzik)

Aztán megnéztem 2024. februárjában is:

Arany 2024-ben: $2019 (14-szerese az 1975-i árnak és 2,3-szorosa a 2008-as árnak)
Dow Jones 2024-ben: 38.628 (45-szörös azt 1975-höz képest és 4,4-szeres a 2008-as árhoz képest)
US Dollar Index 2024-ben: 104 (Háromszoros 1975-höz képest és 1,1-szeres 2008-hoz képest)

Nem szabad messzemenő következtetéseket levonni pár számból, de az eredmény akkor is érdekes: a tőzsdék látványosan jobban teljesítenek. A dollár értékvesztése ezt érdemben nem befolyásolja.

Válaszomban jeleztem, hogy érdemes az elemzést a jelen monetáris rendszer kialakulásától, a Bretton Woods rendszer végétől, 1971-től kezdeni. Az alábbi táblázatokat néhány historikus adat alapján állítottam össze. Így a következőket állapíthatjuk meg:

  • Az S&P felülteljesítette az aranyat, 1990 és 2000 között különösen.
  • Az arany árfolyama és az S&P korrelációja alacsony.

Befektetés arany vagy tőzsde, arany vásárlás, vétel, árfolyam, széf, biztonság

Szerintem nem az a fontos, hogy a fenti értékek mit mutatnak, a két termék valójában nagyon más, összevetésük talán nem is annyira jó gondolat. Egy befektetési portfólióban mind a kettőnek komoly szerepe van, nem ‘vagy’ hanem ‘és’ a jó válasz.

Az arany értékálló eszköz, a folyamatosan elértéktelenedő pénz egyfajta ellenpontja, menedék, amely valahol értékálló és bármi jöhet, akkor is értéket fog képviselni, ha a pénzrendszer komolyabban sérül….

A tőzsde termeli a hozamot, a részvényeken folyamatos osztalék bevétel is elérhető. Nagy kockázattal, de hosszú távon ez termeli a portfólió hozamát. Az aranynak nincs kamata, bármilyen hozama, csak az áralakuláson keresztül sikerülhet az értékállóságának megőzése.

Befektetés az arany vagy védelem?

Nagyon érdekes, hogy amíg az aranyat évszázadokon át pénzként használták, arannyal fizettek és aranyban nyújtottak hitelt, addig ma arany mellett megjelentek a kripto eszközök, amelyek tulajdonságaikban inkább az aranyra hasonlítanak, mint sem a pénzre. Az biztos, hogy a jövő kiszámíthatatlan, tervezhetetlen, tehát a kérdésre nincs jó válasz: a megoldás az, ha aranyat is tartunk és részvény befektetésünk is van.

Arany befektetéssel kapcsolatosan kérje segítségünket:

Dr.Tatár Attila
www.aranycenter.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük