Miért az ezüst?

Az ezüst az arany után a legrégebben ismert nemesfém. Rendkívül kedvelt anyag a szépsége, a tartóssága és a széles körű felhasználhatósága miatt. Több mint 6000 éve ismeri és használja az emberiség.

Története szorosan egybefonódik az aranyéval, mert az ezüst is előfordul elemi formában, és fényével már az ókorban felhívta magára a figyelmet. Ékszereket készítettek belőle, később pénzverésre használták. A rómaiak és a görögök is arany-ezüst ötvözetet használtak (80% arany-20% ezüst) amit elektrumnak neveztek.

Az ezüst felhasználási területeit tekintve, ipari fémként és nemesfémként is egyaránt elterjedt. Ékszerek, étkészletek, egészségügyi műszerek, kémiai felszerelések készülnek belőle. Ezen célokra és pénzverésre rezes ötvözeteit használják (10-50% réz). A nem nemesfémből készült tárgyakat esztétikai okból, vagy kémiai védelem céljából szokták ezüstözni. A vékony ezüstréteget elektrolízissel viszik fel. Nagy mennyiségű ezüstöt használt a filmes fényképészet, de a digitális technológiák terjedésével az ilyen irányú felhasználás visszaesett. Az ezüstnek baktériumölő hatása is van, ezért vízszűrőkben is alkalmazzák.

Az ezüst, mint befektetés

Minden, amit elmondtunk a fizikai arany birtoklásával kapcsolatban, igaz az ezüstre is. Az ezüst egy biztosítás. Árfolyamának alakulására pedig az jellemző, hogy kissé lemaradva, de követi az arany áralakulását.

A fenti chart is azt a hihetetlenül gyors áremelkedést mutatja, amit az elmúlt években az ezüst produkált. Megállapíthatjuk, hogy 10 év alatt az arany ára ötszörösére emelkedett, az ezüstnél még ennél is nagyobb áremelkedés volt tapasztalható! Különösen az utóbbi két év áremelkedése volt nagyon intenzív, a válság hatására egy visszaesést követő áremelkedéssel az arany két év alatt duplázott, az ezüst pedig megháromszorozta az értékét. Bármilyen jellegű tőzsdei termék is boldogan vállalná ezeket az impozáns adatokat – de ott azért a kockázat és a termék alapvető természete egészen más.

Ne várjon tovább, az áremelkedés kisebb korrekciókkal, de töretlenül zajlani fog.

Befektetési kérdésben kérje segítségünket:

Kapcsolatfelvétel
dr. Tatár Attila
E-mail cím: info@bankweb.hu
Telefonszám: 20/462-88-50.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük