Arany vagy ezüst? Mindkettő….

Bár az elemzők zömében optimisták a nemesfémpiaci kilátások tekintetében, az idei évet ijesztő esésekkel kezdte az arany és az ezüst árfolyama, és a technikai elemzés szempontjai szerint igen kedvezőtlennek mondható módon lefele törték át az 50 napos mozgóátlagukat.

Az ezüst árfolyama ugyanis a tavalyi ralit követően szorosan felzárkózott az aranyhoz, így a sokak által követett arany/ezüst arányszám olyan szintekre érkezett, ahonnan az utóbbi 14 évben mindig fordulni tudott a trend. Amennyiben az arany és ezüst ára között beszűkült arány tágulása valóban bekövetkezik, úgy az arany vételi és ezüst eladási pozíciók lehetnek jövedelmezők az előttünk álló időszakban.

Az európai adósságválsággal kapcsolatos félelmek időszakos fellángolása 2010-ben további magasságok felé segítette az arany és az ezüst árfolyamát. Utóbbi valósággal szárnyra kapott, szeptembertől meredek felülteljesítést mutatott a nagytestvérhez képest, így 80%-os emelkedéssel nyugtázta az évet. Bár az elemzői várakozások továbbra is inkább optimizmusra adnak okot, ilyen mértékű emelkedéseket látva talán nem árthat az óvatosság.

Az idei évben meg is indultak a profitrealizálások, a két nemesfém méretesebb esést produkálva (arany: -1,8%, ezüst: -4,6%) törte a korábban jó támaszként funkcionáló 50 napos mozgóátlagokat.

Erre játssz, ha aranyban és ezüstben utazol!
Az elemzők optimisták

Az LBMA (londoni, nemesfém kereskedési szövetség) által január elején megkérdezett elemzők összességében továbbra is optimisták a nemesfémek idei évben várható árfolyammozgását illetően. A fejlett világ adósságválságával kapcsolatos félelmek, a továbbra is alacsony hozamszintek, a nagy jegybankok likviditásfokozó intézkedései és a feltörekvő régióban megjelenő inflációs félelmek egyaránt az arany és ezüst malmára hajthatják a vizet.

Az arany idei átlagára az elemzői konszenzus (24 elemű) szerint 1457 dollárig emelkedhet, ami a tavalyi értékhez képest 18%-os erősödésnek felel meg. Az ezüst piacával kapcsolatban szintén optimisták a szakértők, a tavalyi szinteket 46%-kal felülmúló átlagárat jósolnak az idei évre. Bár az elemzői várakozások az utóbbi években rendre felülteljesültek (az aranypiacon 2005 óta átlagosan 4,7%-kal, az ezüstpiacon az utóbbi három évben átlagosan 12,5%-kal), a tavalyi nagy emelkedést követően – és az idei heves eséseket látva – nem árthat az óvatosság.

Az ezüst nagyon beelőzött

Az ezüst tavaly szeptemberben nagy szárnyalásba kezdett, így a piaci szereplők által előszeretettel követett arany/ezüst arányszám (mely egyszerűen az arany és ezüst árfolyamát osztja el egymással) is sokat apadt egészen odáig, ahonnan az utóbbi 14 évben (1998-ban szintén év elején volt ilyen közel egymáshoz az arany és ezüst ára) rendre felfele tudott fordulni a mutató.

Az arany/ezüst arányszám ismételt emelkedését ezüstpiaci short, illetve aranypiaci long pozícióval lehet megjátszani. Amennyiben a két nemesfém ára közötti arányszám visszatér az átlagosnak mondható 66-szoros szorzóhoz, a pozíció jelentős nyereségeket tartogat. Ellenkező esetben, vagyis amennyiben az arany és ezüst ára közötti különbözet tovább csökken – harminc éve nem látott értékekre! -, úgy veszteségeket szülhet a stratégia.

Miért a nagy együttmozgás?

Az arany és ezüst keresleti oldalán számos hasonlóságot fedezhetünk fel, aminek köszönhetően trendjüket tekintve egy irányba mozog a két nemesfém. Az árfolyamok együttmozgásának hosszú időn keresztül tartó elválása nem jellemző.

Bár az ezüst piacán az ipari felhasználás is jelentős részt hasít ki a keresleti oldalon (elemekhez, elektronikai eszközök gyártásához, katalizátorként használják az ezüstöt), a kereslet változásában és így a nemesfém árfolyamának alakulásában tavaly és vélhetően az idei évben is a befektetési jellegű kereslet bír domináns szereppel.

A két nemesfém az ékszer készítésben, és mint biztonságos befektetési menedék is egymás helyettesítőjeként funkcionálnak. Amennyiben az ilyen szempontok szerint a befektetők szemében első helyen álló arany ára nagyon előreszalad, a felhasználók az ezüst felé fordulnak. Fordított esetben persze, amennyiben az arany ára kezd egyre vonzóbb szinteket megütni az ezüsthöz képest, a befektetők ismét aranyat kezdenek vásárolni.

A két nemesfém egymást – bizonyos területeken – helyettesítő funkciója miatt sok befektető által követett stratégia az arany és ezüst árfolyam különbözetének megjátszása. Mivel több éves mélységekben van ez a mutató, a befektetők számára is megfontolandó stratégiának tűnhet az aranypiaci vételi és ezüstpiaci eladási pozíció felvétele.

Forrás:www.portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük