Arany: neked mit jelent?

Az emberek zöme igen hevesen tud megnyilvánulni, ha az aranya terelődik a szó. A felgyorsuló arany áremelkedés ugyanis két táborra osztotta a befektetőket: azokra, akik imádják az aranyat, illetve azokra akik utálják.

Ami viszont vitathatatlan, hogy az arany a történelem során egyedi értékállóságával mindig is különleges szerepet töltött be. (Megdöbbentő, de a világ összes aranya belefér egy húsz méterszer húsz méteres kockába.) Az arany a jólét és gazdagság szimbóluma, amely nemzedékeken keresztül járult hozzá a családi vagyonok megőrzéséhez.

Arany: értékálló

Az ókori Rómában egy római polgár egy uncia aranyért teljes legionárius egyenruhát tudott vásárolni magának. Manapság egy üzletember szintén megveheti “egyenruháját” egy unciányi aranyért, amely jól példázza, mennyire értékállónak bizonyult a nemesfém az évszázadok során.

A befektetők a 2008-as pénzügyi válság óta egyre inkább a részvények és kötvények kiváltására alkalmas alternatívák felkutatásán fáradoztak. Az arany nagy hasznot húzott ebből az átrendeződéséből, hozzáférhetősége és előnyei ugyanis egyre népszerűbb befektetési célponttá tették mindenki számára.

Az elmúlt három év során az árupiaci termékekbe fektetett tőke 265 milliárd dollárral 425 milliárdra bővült a Barclays Capital adatai alapján. A robbanásszerű növekedésben kimagasló szerep jutott az aranynak, hiszen az összes árupiaci befektetések több mint egyharmadát már a sárga fém adja.

Miért sikeres manapság az arany?

A pénzügyi válságot követően hihetetlen mennyiségű pénzzel árasztották el a piacokat rekord alacsony kamatlábak mellett, hogy felszínen tartsák a nagy intézményi szereplőket. Ez aztán az árupiacok felíveléséhez vezetett, hiszen a befektetők kézzel fogható eszközök után néztek, amelyek nagyobb eséllyel tartják meg értéküket.

A rekord alacsony kamatlábak következtében emelkedett az infláció, minek folytán a kötvények reálhozama nem egy esetben negatívba fordult (azaz a hozamot meghaladta az infláció mértéke). Egy ilyen forgatókönyv a kamatot nem fizető eszközöknek kedvez, így például az aranynak, hiszen így birtoklásának áldozati költsége nullára csökken.

A jegybankok az elmúlt két évtizedben nettó eladóként léptek fel az arany piacán. Ám ez 2009-ben megváltozott és tavaly már nettó vásárlók voltak, főleg Kína, Oroszország és India próbálta ilyen formán diverzifikálni nemzeti tartalékaikat, hogy nagyobb  védelmet élvezzenek az infláció és a dollár esetleges értékvesztése ellen.

A lakossági befektetők hagyományosan ékszereken és aranybánya cégek részvényein keresztül fektettek az aranyba, míg a tőkeerősebb intézményi befektetők határidős pozíciókon vagy befektetési aranytömbökön keresztül. Az elmúlt 5 év alatt viszont az egyre népszerűbb tőzsdén kereskedett befektetési alapokon (ETF-eken) keresztül megnyílt a pálya mindenki előtt.

Meddig folytatódhat az arany áremelkedése?

Úgy gondoljuk, hogy sokáig…  A nemesfémek árfolyamát felhajtó tényezők továbbra is hatnak, így a második félévben további emelkedésre sarkallhatják a jegyzéseket. Minden lefelé korrekciót fokozott vételi érdeklődés kísérhet, vagy a jegybankok, vagy a hosszú távon nyereséges befektetésre vágyó befektetők által.

Az európai adósságválság továbbra is aggodalomra adhat okot, még a helyzet megoldására törekvő politikai akarat megléte ellenére is. Ez számos államkötvény esetében jelentkező negatív reálhozammal karöltve további támasszal szolgálhat a nemesfém jegyzése számára.

Forrás: Saxo Bank

Kérjen arany vásárlásra ajánlatot:

dr.Tatár Attila
0620/462-8850
info@bankweb.hu (adja meg a levélben a telefonszámát is)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük