Jobb az ezüst az aranynál?

Eltekintve az ékszeripar kereslettől, az arany ipari jelentősége minimális. Az ezüst inkább ipari fém, és az új felhasználási területek az ezüst árának emelkedését hozzák magukkal.

Az ezüst teljesen más szerepet tölt be a mindennapi életben, mint az arany és a jelentősége egyre inkább nem a befektetési termékek piacán mutat növekvő tendenciát.Az ezüst ára jókora emelkedésen van túl, és ez sem tudja fékezni a keresletet. A GFMS Group ezüstpiaci tanulmánya szerint 1.056,8 millió unciás (32.866 tonna) tíz éves csúcsára emelkedett tavaly, és az idén is jól kezdte az évet az ezüst forgalma. A felhasználás növekedésének oka a technológiai fejlődésben keresendő.

Az új technológiák, amelyek számára az ezüst megkerülhetetlen, gyorsan terjednek. Bár az egyes termékek előállításához aprócska mennyiségű ezüstre van szükség (nanorészecskék kellenek csak), de ezek a termékek többnyire tömegcikkek.

Az ezüst alkalmazásának új területei főként két tulajdonságát használják ennek az ősidők óta ismert nemesfémnek Egyrészt az ezüst antibakteriális hatása érdekes, hiszen a kolloid szemcseméretű ezüst rendkívül hatásos baktérium-, vírus- és mikrobapusztító. Megjelentek az ezüst ionjai már az élelmiszeripartól és a kozmetikai ipartól kezdve a textilipar számos területén is. A nanoezüsttel impregnált textíliák vagy cipőbélések képesek például semlegesíteni a kellemetlen szagok keletkezését is.

Másrészt az ezüst figyelemre méltó hő- és áramvezető képessége kap egyre fontosabb szerepet. Különösen az elektronikai alkalmazásokban elengedhetetlen az ezüst szerepe.

A másik hatalmas átalakulás az energiatermelés területén zajlik. A megújuló energiaforrások terjedése a napenergia foto voltaikus hasznosításának erős növekedését hozza. Gyorsan terjed a RFID (Radio Frequency Identification) technológia is, melynek lényege, hogy egy címke méretű apró chipről adatok kerülnek kiolvasásra érintés nélkül egy antenna segítségével.

Az ezüst növekvő keresletével ugyanakkor egy bővülő kitermelési volumen áll szemben. (Például Peruban több tízmilliárd dolláros beruházás várható.) Összességében több mint kétséges, hogy a növekvő kitermelés, és az alacsony jövedelmezőség miatt az ezüst esetében csekély mértékű újrafeldolgozási tevékenység képes lesz-e kompenzálni az ezüst iránt megnövekedett kereslet

Forrás: vg.hu

 

Kérjen arany vásárlásra ajánlatot:

dr.Tatár Attila
0620/462-8850
info@bankweb.hu (adja meg a levélben a telefonszámát is)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük