Az arany kettős természete

Sokan értetlenül állnak az arany árának alakulását látva. Korábban a pénzpiacok ellenpólusaként emelkedtek az árak. Ha a tőzsdéken romlott a hangulat, az arany volt a menedék. Valami megváltozott….

Az arany, mint biztonsági menedék

Mindaz, amit az aranyról gondoltunk, amiért hosszú távú biztonsági menedékként, az infláció kivédésének eszközeként tekintettünk rá, ma is érvényes, semmit nem veszített aktualitásából. A szűkös arany készletek, a befektetők egyre növekvő kereslete az „arany alapvető természetét” megerősíti, nem kell újraértelmeznünk ezeket a tényeket.

Azonban idén megjelent egy érdekes dolog az arany piacán: a korábban is tapasztalható árfolyam ingadozások intenzívebbé váltak és olyan mértékű spekuláció zajlik az arany piacán, mint egy tőzsdeindexén.

Az arany kettős természete

Ezért gondolom én azt, hogy a hosszú távú arany trend és a biztonsági tartalék szerep nem sérült, azonban az aranynak kétségkívül van egy másik arca is. A rövid távú áralakulást egyre inkább a spekulatív kereskedői jelenlét, az egyre erősebb pénzpiaci típusú termékként történő kezelés határozza meg. A befektetők egy része úgy kezeli az aranyat, mint egy rövid távú kereskedésre, spekulációra alkalmas terméket és úgy is kereskedik vele. Ehhez még egy hatás adódik, a nagy vagyonkezelőknél kialakult gyakorlat, amely a kockázatos pénzpiaci pozíciók biztosítására arany pozíciók felvételét jelenti. Vagyis a részvénypiaci kitettségük csökkentésére aranyat (is) vásárolnak. Ha pedig rosszul alakulnak a dolgok, akkor kénytelenek a pozícióikat felszámolni – akár nyereséggel, akár veszteséggel.

Vagyis olyan erős vételi és eladási hullámokat idéznek elő nagy összegű tranzakcióikkal, amely már kihat az arany árfolyamának alakulására. Ezért tapasztaljuk azt, hogy a korábbi menedék szerep nem érvényesül: amikor a pénzpiacokról menekült a tőke, akkor korábban aranyba és svájci frankba menekült.  Az arany spekulatív termékké válásával ez átértékelődik és a biztonságot keresőknek évekre kell arany pozíciót felvenniük, éven belül nagy az árérzékenység, könnyű akár komolyabb veszteséget is elszenvedni.

Túlértékelté vált az arany?

Kétségtelenül van még egy tényező, amelyre oda kell figyelnünk: az elmúlt években olyan mértékű áremelkedés volt az aranynál, hogy eljött a korrekció ideje. Az elmúlt 10 évben hatszorosára nőtt az ár! Ezt az emelkedést már komolyabb korrekciónak kell követnie. Egy ilyen korrekció már lezajlott szeptemberben és az árak emelkedését most ismét egy esés állította meg. Tudomásul kell vennünk, hogy az aranynál sem csak felfelé vezethet az út!

A korrekciók jól kijelölik a határokat, ahol már érdemes vevőként megjelenni és hosszú távra arany portfólió kialakításának szándékával folyamatosan vásárolni. Olvassák el az „Aranyról kritikus szemmel” című írásomat is.

Az arany esetében részvénypiaci méretű korrekció nem fog kialakulni, mert a kitermelési árak és a bányatársaságok áralakító szerepe egy ilyen drasztikus mértékű áresést megakadályoz, de a spekulatív  kereskedői jelenlét komoly meglepetéseket képes előidézni.

2005. előtt nem sok befektetőt érdekelt az arany, kuriózumnak számított és az ármozgások sokkal kisebbek voltak. A válság hatására 2009-ben olyan 900 usd-os árnál indult be az arany, innentől kezdve első számú menedéket jelentve egyre nagyobb kereslet jelentkezett iránta. Nem csak a kisbefektetők számára lett könnyen elérhető, de a nagy vagyonkezelők is egyre nagyobb mértékben vásárolták. A harmadik – és áralakulás szempontjából meghatározó – vevőkör a spekulánsok, akik egyre nagyobb lehetőséget látnak az arany ármozgásában. Rövid távú spekulánsként gondolkozva az arany vonzó termék, hiszen a hosszú távú trend egyfajta kiszámítható ármozgást kölcsönös az aranynak, sokkal kiszámíthatóbb, mint egy részvény, tőzsdeindex vagy a megszokott spekulatív termékek többsége.

Vegyük az aranyat hosszú távra

Változatlanul jó terméknek tartom az aranyat – hosszú távú befektetésként. De látnunk kell, hogy egy korszak lezárult, a mai kereskedés már más, mint évekkel korábban volt. Jobban oda kell figyelnünk a vételi időpont kiválasztására és ajánlott több részletben megosztva vásárolnunk – ezzel is csökkentve a váratlan áralakulások hatását.

 

Kérjen tanácsot és arany vásárlásra ajánlatot! >>>

dr.Tatár Attila
0620/462-8850
info@bankweb.hu (adja meg a levélben a telefonszámát is)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük