Arany vagy gyémánt?

Mikor az aranyról esik szó, mindig felmerül, hogy esetleg más nemesfém (platina, ezüst) nem lenne-e jobb befektetés az aranynál. Ilyenkor a gyémánt is felmerül alternatív lehetőségként.

A legnagyobb különbség a gyémánt és az arany között abban rejlik, hogy a gyémánt területén a befektetések aránya nem elég nagy ahhoz, hogy érdemben befolyásolja az árakat. A gyémántipar kizárólag a vásárlói igényektől -, ami pedig a gazdasági növekedéstől függ, ugyanis ebben az esetben van csak lehetőség további vásárlásokra egyéni és vállalati részről egyaránt. Mindez nagyon kockázatossá teszi a gyémánt befektetést, hiszen egy recesszióban, mikor a növekedés és a fejlődés lelassul, megnövekszik a munkanélküliség és természetes, hogy a gyémánttól elfordulnak a befektetők.
A gyémánt egy speciális, sokkal szűkebb, és a kisbefektetők számára nehezebben elérhető piac. Nagyobbak a minőségi eltérések, nehezebb a sokféle formában megjelenő gyémánt egységek összevetése, a csiszolásból, darabolás minőségéből eredő különbségek hatásának felismerése. A standardok sokfélék, a minőség sok tényező függvénye.
A gyémántot inkább ékszer formájában vásárolják a kisbefektetők, itt azonban a divat hatása már jelentős a későbbi érték megállapítása szempontjából.

A gyémánt és az arany árfolyam változását összehasonlítva tisztán látszik, hogy míg a gyémántnak biztosítékra volt szüksége a gazdasági stabilitást illetően, addig az arany időszakos korrekciót követően szinte töretlenül tudott emelkedni. Később a recesszióból való kilábalás folyamán egy lassuló szakasz az arany árát tovább hajtotta felfelé, miközben a gyémánt árfolyamára kedvezőtlenül hatott mindez.

Rossz tapasztalatok

Korábban Magyarországon már történt kísérlet befektetési célú gyémánt forgalmazására. Ekkor azonban kiderült, hogy a befektetők egy gyengébb minőségű (ipari) gyémántot kaptak és sokat buktak a befektetésen.

 

Kérjen arany vásárlásra ajánlatot:

dr.Tatár Attila
0620/462-8850
info@bankweb.hu (adja meg a levélben a telefonszámát is)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük