Az arany kritikus szemmel

arany és pénz, biztonság, befektetési arany, vásárlás, vétel, tanácsok, ezüst és nemesfémMár megszoktam, hogy ne a nyájjal menjek, ne hagyjam magam a divat és a szomszéd (jó barát) által irányítani. Akkor kezdtem el a befektetési arannyal foglalkozni 5 éve, amikor ezt még a környezetemben kevesen értették, most pedig már mindenki aranyat vesz: kapkodva, bármilyen áron, azért mert divat lett.

Ilyenkor én úgy érzem, hogy nekem a józanul gondolkodók táborához kell tartoznom és vizsgálat alá vennem az aranyat – más szemszögből, mint a többség teszi. Azt már mindenki kívülről fújja, hogy miért jó befektetés az arany, de az arany befektetés kockázatairól kevesen szólnak. Vegyük sorra, hogy egy kritikus szemével milyen lehetőségek és ellenérvek merülhetnek fel. Ne értsenek félre: változatlanul jó befektetésnek tartom az aranyat, de azért meg szeretném vizsgálni az ellene szóló szempontokat is.

Befektetési aranyról – másképpen

Az arany mindenképpen egy különleges befektetési termék, hiszen:

– nem fizetnek rá kamatot, nyereségünk csak az áremelkedésből lehet
– értéke a több ezer éves nimbuszán és szűkös készleteken alapszik
– mennyisége véges és csökken a kitermelés, egyszer pedig elfogynak a földben lévő készletek
– meg kell oldani a tárolását, ez drágább és nehézkesebb, mint a pénzpiaci termékeknél
– az egyetlen igazán nemzetközi valuta, bármilyen ország valutájára napi áron átváltható
– csak mostanában fedezik fel igazán a spekulánsok, eddig kifejezetten kiszámíthatóan viselkedett – a pénzpiaci termékekhez képest

Az arany áralakulására ható legfontosabb tényezők:

– a kamatszint emelkedése csökkenti, az alacsony kamatkörnyezet növeli az arany vonzerejét
– erősen kötődik a dollár árfolyamához:az erős USD csökkenti, a gyengülő erősíti az arany keresletét és árát
– az emelkedő infláció az aranynak kedvez
– a kereslet hatása az árra: növekvő befektetői és ékszeripari érdeklődés, éven belüli szezonális hatások

Mit lehet mondani az arany áráról?

2011. az arany éve volt. Szeptember elején 1900 usd fölé is ment az arany ára, ennyit még sosem fizettek érte. Egyébként 11 éve minden évet nyereséggel zár, több évben teljesített a meghatározó tőzsdeindexeknél jobban. De természetesen az arany ára sem tud ilyen iramban csak nőni, eljön a pillanat, amikor elbizonytalanodnak a befektetők és komolyabb esések is bekövetkezhetnek. Szeptember végén és decemberben is egész 1500 usd-ig ment vissza az ár!

Egy kis történeti kitekintés az arany áralakulásával kapcsolatosan. 2005. előtt nem sok befektetőt érdekelt az arany, kuriózumnak számított és az ármozgások sokkal kisebbek voltak. 2009-ben olyan 900 usd-os árnál indult be az arany, innentől kezdve első számú menedéket jelentve egyre nagyobb kereslet jelentkezett iránta. Nem csak a kisbefektetők számára lett könnyen elérhető, de a nagy vagyonkezelők is egyre nagyobb mértékben vásárolták. A harmadik – és áralakulás szempontjából meghatározó – vevőkör a spekulánsok, akik egyre nagyobb lehetőséget látnak az arany ármozgásában. Rövid távú spekulánsként gondolkozva az arany vonzó termék, hiszen a hosszú távú trend egyfajta kiszámítható ármozgást kölcsönös az aranynak, sokkal kiszámíthatóbb, mint egy részvény, tőzsdeindex vagy a megszokott spekulatív termékek többsége.

Tehát spekuláns szemmel nézve kívánatos termék, ezért egyre többen kereskednek vele rövid távú árelmozdulásokra figyelve, tőkeáttéttel, nagyobb kockázatot vállalva. Ennek hatására egyre nagyobb elmozdulásokat látunk az aranynál és ez a jövőben még inkább így lesz. Olvassa el az „Arany kettős természete” című írásomat is.

És akkor most az arany „klasszikus” vevőkörét nem is említettem (ipar, ékszer, egészségügy, érme, stb.), ahol szintén folyamatos a kereslet növekedése.

Tehát hosszú távon bizakodhatunk az arany áremelkedésében, azonban rövidebb időszakot tekintve komolyabb áresésekre kell felkészülnünk a jövőben is. A 2012-es évben inkább egy 1800-1500 USD közötti árcsatornában történő oldalazó mozgást várok, mint egyértelmű emelkedést.

A legfontosabb kérdés az, hogy hol lehet az a minimális ár, amelynél már mindenképpen olyan erős keresletre számíthatunk, amely ismét elindítja az áremelkedést.

A tőzsdei árzuhanással ellentétben az aranynál az egyre magasabb kitermelési költségek foghatják meg az áresést. A kitermelési költségek 2002 és 2008 között közel 300 százalékkal emelkedtek. 2008-ban egy uncia kitermelésének a költsége egy év alatt 18 százalékkal emelkedett, így elérte az 570 dollár/unciát. A Kanadai Nemzeti Bank számításai alapján Észak-Amerikában az üzembezárási pontot jelentő árszint a 710 dollár/uncia.Véleményem szerint 1200 usd-os árszint mindenképpen megfogná az áresést, de a mostani korrekciók 1500 usd-os szintje is „működő féknek” tűnik.

További kockázatok

Az ember csak azért veszi sorra az elméletileg felmerülő lehetőségeket, hogy aztán minden tekintetben meg tudja nyugtatni magát.

Elképzelhető, hogy az emberek kiábrándulnak az aranyból? Valami jobbat találnak biztonságuk megteremtésére? A technika, a tudomány létrehoz valamilyen olyan eszközt, tárgyat, anyagot, bármit, ami az aranyat képes lenne kiszorítani a több ezer éves „megtakarítási menedék” szerepéből? Véleményem szerint ez a veszély hihetetlenül alacsony, hiszen már eddig is lett volna mód más – szintén ritka – fémmel, anyaggal helyettesíteni az aranyat és ez mégsem történt meg.

Esetleg kitalálják, hogy az arany tartása veszélyes az egészségre? A valóság az, hogy már az ókorban felismerték az arany jótékony fertőtlenítő, egészség megőrző hatását.

Összegzés

Véleményem szerint folyamatos, a korrekciókra koncentráló aranyvásárlásokkal változatlanul jó befektetési termékhez juthatunk, amelynek a legfontosabb szerepe az, hogy a pénzpiaci termékek mellett egy új alternatívát jelent. Pont azért, mert más.

Fel kell készülnünk az arany árának hektikusabb mozgására és el kell döntenünk, hogy rövid távon spekulánsként vagy legalább 3-5 évben gondolkozva biztonságos terméket kereső befektetőként gondolkozunk az aranyról.

Kérjen tanácsot és arany vásárlásra ajánlatot! >>>

dr.Tatár Attila
0620/462-8850
info@bankweb.hu (adja meg a levélben a telefonszámát is)

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük