Fizikai arany egy bróker szemével

Az újságokban gyakran találkozhatunk olyan hirdetésekkel, amelyek törtarany, érme vagy például londoni aranylapka megvételére ösztönöznek. Ha valaki hosszú távú befektetésként vásárolt be ezekből, akkor egyelőre nyugodtan hátradőlhet a székében, aki viszont arra számított, hogy folytatódik az agresszív áremelkedés és gyors haszonnal szállhat majd ki a vételből, annak most jóval nagyobb türelemre lesz szüksége – összegezte a kilátásokat Soós Róbert, az XTB Magyarország vezető elemzője.

Pihen az amerikai pénznyomda

A szakértő szerint az arany tavalyi erőteljes drágulásában jelentős szerepe volt az amerikai pénznyomdának is, amelyet tavaly a 2008-as válság után már másodjára indított be az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Ennek az akciónak angolul quantitative easing (QE) a neve, és egyelőre úgy tűnik, hogy a harmadik mennyiségi lazítás, a QE3-program még jócskán várat magára. Ennek hiányában viszont kevésbé valószínű, hogy az arany ára jelentősen felfelé venné az irányt. A pénzpumpa ugyanis gyengíti a dollárt, és kedvez az abban jegyzett eszközöknek, így a nemesfémeknek is, de erre egyelőre hiába várnak a befektetők.

Tavaly augusztus és november között egyébként 50 százalékkal drágult a sárga fém, és korrekció nélkül elérte az 1900-2000 dolláros szintet. Ekkor voltak olyan jóslatok is, hogy már a 2500-3000 dolláros ár is szinte karnyújtásnyira van. Soós Róbert a közeljövőben viszont nem számít ilyen jelentős elmozdulásra, sőt, szerinte középtávon sincs esély számottevő felpattanásra. Jelenleg az árazások 1600 dollár környékén ingadoznak.

Mit tegyen, aki benne ragadt az aranybefektetésben?

Az XTB vezető elemzője az előbbiek alapján egyértelműen a kivárást tartja a legjobb stratégiának. Azok könnyebb helyzetben vannak, akik elektronikusan kereskednek az arannyal, mivel ott nagy a likviditás, és az úgynevezett shortolással az árfolyamesésre is lehet játszani. Aki viszont az utóbbi hónapokban vagy tavaly év végén vett fizikai aranyat, az most csak veszteséggel szállhatna ki, így nem éri meg elkapkodni az eladást.

Most fektetne aranyba? Figyelje a híreket!

Érdemes félszemmel figyelni, hogy mennyivel romlik a gazdasági helyzet Európában és a tengerentúlon. Ha erre „halvány remény” van, akkor már be lehet vásárolni. Ezenkívül az inflációról szóló híreket is érdemes követni. Ha ugyanis megerősödnek az ezzel kapcsolatos aggodalmak Kínában, az Egyesült Államokban vagy az eurózónában, vagy ha a magas olajárak látványos drágulást hoznak, akkor újra nagyobb szerepet kap az infláció elleni védekezés, és ilyenkor népszerű menekülőútnak számít az arany – sorolta a szakértő, aki hozzátette, hogy a Fed politikájában az amerikai gazdaság esetlegesen borúsabb kilátásai mellett a novemberi elnökválasztás is fordulatokat hozhat.

Hasznos tudnivalók „nagybevásárlás” előtt

Akik el szeretnének mélyülni a témában, azoknak legalább az alábbi tényezőket kell ismerniük:

Az évente kitermelt arany mennyiségét 51 százalékban az ékszeripar szívja fel. Földrajzilag India és Kína tartozik a legnagyobb felhasználók közé. Ha bővül a két gazdaság, akkor nyilvánvalóan az ékszerkereslet is növekszik, de a magas infláció is arra ösztönzi a lakosságot és a befektetőket, hogy az aranyba meneküljenek.

A jegybankok nemcsak mint vevők játszanak jelentős szerepet. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legutóbbi két mennyiségi lazításával (pénznyomtatás) hatalmas dollárlikviditással látta el a piacokat, ez pedig ralit indukált a részvények- és nyersanyagok piacán. Amióta hivatalos inflációs célt tűzött ki maga elé a Fed, azóta hasonló lépésre viszont egyre kisebb az esély.

Az amerikai dollár árfolyama az árupiaci termékek árának egyik fontos tényezője. Ha tovább javulnak a globális makrogazdasági mutatók, akkor a kockázatosabb eszközök felé fordulhatnak a befektetők, és ilyenkor eladják a tartalékdeviza szerepet betöltő dollárt. Ha a dollár gyengül, az általában vonzóbbá teszi a nyersanyagpiacokat.

Az európai adósságválság rengeteg bizonytalanságot tartalmaz, amit nem tudnak beárazni a piacok. Jelen pillanatban még nem lehet tudni, hogy mennyire van veszélyben Spanyolország vagy Portugália, de egy újabb csődhullám ismételten a biztonsági menedékek felé terelhetik a befektetőket.

 


Aranycenter.hu kiegészítés:

Fizikai aranyat csak hosszú távra (min 5 év) szabad venni, ez nem spekulatív eszköz! A fenti elemzés egy pénzpiaci elemző szemüvegén keresztül mutatja be a “világot”. Így látja egy bróker az aranyat.
Viszont a biztonságra törekvő és a pénzpiacok virtualizálódásától megrettenő befektető az aranyban egy végső menedéket lát. A dollárkibocsátás kapcsán is sokat beszélnek arról, hogy nem csak részvényekbe vándorolt a kinyomott pénztenger, hanem nyersanyagokba (aranyba) is. Ettől csak bonyolultabb a kép, hiszen a pénznyomda inflációt gerjeszt, ez erősíthetné az aranyat, viszont az aranyban lévő spekulatív tőke kivonulása olyan mértékű eladási hullámot idéz elő már nem először, ami felborítja a megszokott szabályokat.
Indokolt az óvatosság az arany vásárlásakor, hiszen egy extenzív növekedési szakasz lezárult: a piac már hosszú ideig nem lesz olyan, mint az elmúlt 5 évben volt! Tehát jobban oda kell figyelni arra, hogy mikor és milyen minőségű aranyat veszünk…

További segítség:

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal