Az arany ismét a biztos menedék

Sokan állították, hogy az arany elveszítette a biztos menedék szerepét és szimpla spekulatív termékké vált. Soha sem gondoltam, hogy ez így lenne, de látható, hogy az első jelre, ami a pénzpiacok kockázatainak a növekedését mutatja, az arany komoly emelkedésbe kezdett.

Mi is lehet az oka annak, hogy ha egyszerre erősödik a svájci frank és az arany? Szerintem erre csak egy indokot találhatunk: keresi a tőke a biztos menedéket.

A Befektetői Iskola előadásain éppen azt lehet megtanulni, hogy milyen jelzésekre kell odafigyelnünk, milyen folyamatok zajlanak a pénzpiacokon – amelyeknek nem kell, hogy állandóan a szenvedő alanyai legyünk! Felkészülhetünk a változásokra és mi kisbefektetők is lehetünk a nyerők oldalán.

Miért is emelkedik az arany ára?

Sokan vásároltak korábban befektetési céllal fizikai aranyat és szenvedtek el az elmúlt évben komoly veszteséget ezen a befektetésen. Aki hosszú távra vásárolta az aranyat, az kevésbé volt nyugtalan, tudta, hogy a kitermelési költség egy adott szinten (1000-1180 USD) megfogja az áresést.

De nem csak a már arannyal rendelkezők, hanem a most vásárláson gondolkodók is örömmel látják, hogy megváltozott a helyzet: ma már nem a mélypont keresése jellemzi az aranyat, hanem azt látjuk, hogy az arany ára a karácsonyi időszakhoz képest 13%-kal nőtt! Szerintem további áremelkedésre is lehet számítani, hiszen a befektetési piacok év elején megkezdődött átrendeződése láthatóan a kockázatok kerülésével jár – keresik a befektetők a biztonságos termékeket.

Érdemes odafigyelnünk egy egybeesésre: az arany árának emelkedésével egyidőben a svájci frank is erősödik. Ez pedig azt mutatja, hogy a kockázatos termékekből a hagyományosan biztonságos termékek felé áramlik a tőke.

Mi a félelem oka?

Januárban a nagy vagyonkezelők mindig átgondolják a portfóliójukat és elkezdik a szükséges módosításokat. Idén ez a portfólió átrendezés egyértelműen a tavaly oly népszerű feltörekvő piacokról történő tőkekivonást jelenti. Erre a folyamatra aztán február végétől a venezuelai, török és ukrán események ráerősítettek. De hova is tud menni az a hihetetlenül sok pénz? Hol talál biztonságot a megnövekedett kockázatokat látva? A pénz egy része a biztonságosabb fejlett tőkepiacokon találta meg a helyét, ismét komoly emelkedést okozva a tőzsdéken. Másik célpont az állampapír és kötvény piac.

Bár január közepén a tőzsdéken bekövetkezett egy korrekció, a DAX index például közel 8%-ot esett, de jócskán estek az amerikai tőzsdék, ezt követően ismét megnyugodtak a részvény piacok és emelkedés jött: ismét 9800-nál van a DAX index. Azonban attól tartok, hogy az optimizmus most sem tart sokáig és ha ismét elindulnak az árfolyamok lefelé, akkor a korábbinál nagyobb áresés várható. (A tőzsdék folyamatosan jól teljesítenek, sőt túlságosan jól – jönnie kell egy komolyabb esésnek.)

Ez valószínűleg nem csak én gondolom így és ezért növekedett meg az érdeklődés az arany és a svájci frank iránt. 

Mennyire van veszélyben a forint?

Az Ukrán események és az amúgy sem erős hazai gazdasági háttér egyre nagyobb veszélyt jelent a forint számára.  Egy kalap alatt kezelnek bennünket és minden szempontból túl közel vagyunk az ukrán válsághoz nem csak földrajzi értelemben.

Sokan fellélegeztek amikor a legutolsó MNB kamatvágást megúsztuk, de szerintem nem vagyunk még a nehezén túl!

Jöjjön el a Befektetői Iskola előadásaira és tanulja meg az elemzés legfontosabb eszközeit.

dr.Tatár Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük