Merre tart az arany ára?

Június közepén történt egy jelentősebb arany áremelkedés, két nap alatt több mint 60 dollárt emelkedett az arany unciánkénti ára. Azóta egy szűk csatornába szorult az árfolyam (1328-1312 USD). Merre tovább?

A nagy kérdés az, hogy van-e elegendő erő az aranyban és képes lesz kitörni ebből az ársávból felfelé vagy nagyobb az esélye az áresésnek? Lássuk milyen érvek határozhatják meg a közeljövő ármozgását.

Az arany áremelkedését erősítő események:

– eljön a tőzsdei korrekció
– háborús események
– váratlan FED intézkedés

A fenti események ellenkező irányú elmozdulása természetesen gyengíti az aranyat, további ilyen tényező lehet:

– dollár erősödése
– gazdasági növekedés beindulása, kedvező makroadatok

Természetesen a fenti szempontok közép-hosszú távon hatnak az arany árának alakulására, a rövid távú árfolyam elmozdulásokat szerintem rendkívül nehéz előre jelezni – ez inkább egy tőzsdetanfolyamon elsajátítható kereskedési ismeret birtokában használható tudás.

A csatornán belül hol van az arany?

A csatorna felső széléhez tapadt az árfolyam, több kísérlet is történt ennek az ellenállásnak a letörésére – egyelőre sikertelenül. Véleményem szerint nagyobb esélye van az árfolyam csökkenésének – rövid és közép távon egyaránt.

arany201407

Összefoglalva

Minden befektető gyorsan és sok pénzt szeretne keresni, amikor aranyat vásárol, pedig az arany elsősorban hosszú távú biztonsági tartaléknak lenne ideális. Amennyiben mégis a hozam elvárások mentén vizsgáljuk az aranyat, akkor kétféleképpen érdemes gondolkoznunk:
– rövid távon, többnyire napon belül kereskedni az arany árfolyamával
– hosszú távon fizikai aranyat venni és kivárni,kivárni.

Tehát a legrosszabb, amit tehetünk, hogy megvesszük az aranyat és türelmetlenül figyeljük, hogy nincs hozam, aztán látva a nagy ármozgásokat – gyakran a legrosszabb időpontban – eladjuk az egész arany készletünket és úgy döntünk, hogy ebből elég, az arany nem nekünk való befektetési termék.

Készítette:
dr.Tatár Attila
www.aranycenter.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal