Arany árfolyam: szűkülő csatornában

Milyen hatások alakítják az arany árát? Mit mond a technikai elemzés? Mi várható a közeli jövőben?

Egy fundamentális elemzés mindenképpen a háborús konfliktusok hatásaira, a dollár árfolyamának alakulására és az általános befektetési trendekre terjed ki.  A nemzetközi elemzések is komolyabb áremelkedést vetítettek előre a világ több háborús fészkének eseményei alapján. Szerintem ezek a várakozások csak kisebb és nagyon időleges áremelkedést váltottak ki, messze elmaradtak a várakozásoktól. A befektetők nyaralni mentek…

A forgalom mindenképpen csökkent és szerintem az arany nem csak időlegesen, hanem akár 1-2 év viszonylatában is visszafogottabban teljesíthet, a jelentősebb dollár erősödés sem okozott a szokásos, sávon belüli kereskedésből történő erőteljesebb kitörést.

A csatornán belül hol van az arany?

Nézzük meg a lenti órás grafikont. Látható, hogy egy szűk csatornába szorult az árfolyam és az utóbbi időben ez a csatorna szűkül. Technikai elemzés eszközeivel vizsgálva a chartot, további szűkülésre lehet számítani, egyelőre nem könnyű megmondani, hogy hol fog az árfolyam ebből a szűkülő csatornából (háromszög) kitörni. A sáv közepe valahol az 1312-es árszintnél van, egy hó elei ugrással elszakadtunk az 1300-as szinttől, de azért ez még nem olyan nagy eltávolodás.

arany201408

 

A legfontosabb kérdés most az, hogy merre történhet meg a háromszögből történő kitörés?

Saját indikátorunk (kék-piros nyilak) és a 1312-es szintről történő “visszapattanás” is azt jelzi, hogy a háromszög tetejéig emelkedhet az árfolyam. Azonban a szűkülő csatornából történő kitörést szerintem technikai eszközökkel pontosan meghatározni nem lehet – főleg ebben a mostani helyzetben.

Az ukrán eseményekben kisebb enyhülés következhet (Putyin beszéd), Izrael is hajlik a tartós tűzszünetre, tehát a politika talán az enyhülés felé tart – ami az aranynál kisebb árcsökkenést hozhat. A dollár erősödése is megállt, komolyabb és többszöri “visszateszt” történt, de a legújabb EU és német makroadatok (GDP) alapján komolyabb euró erősödés nem várható. (Persze a korrekciós elmozdulások elég nagy mértékűek – a piac nyugtalan, irányt keres. Vagyis a trend még változhat.)

Összefoglalva

Nem kell mindig nagy dolgokat “belemagyarázni” az eseményekbe, az arany egyértelműen pihenőt tart, kissé kikerült a befektetők figyelmének középpontjából – a nyártól függetlenül is. Fogadjuk ezt el és várjuk a változás új jeleit.

Az augusztus egyébként is a nyaralásról, szabadságról szól, ilyenkor vannak a legtöbben szabadságon. Menjünk pihenni mi is, felejtsük el egy kis időre a pénzpiacokat.

Jó pihenést.

dr.Tatár Attila
www.aranycenter.hu

Aranycenter kiegészítés:

A fenti cikket 2015.augusztus 15-én reggel írtam. Ezt követően Ukrajnában rálőttek egy orosz konvojra, 16-17 óra körül háború közeli helyzet alakult ki. A tőzsdei reakció hihetetlenül heves volt:

  • A DAX index egy óra alatt 250 pontot esett (- 2,7%)
  • Az arany ára 20 USD esett délután, majd az ukrán hírekre 17 USD-t emelkedett (kb. 1,5%-os mozgások)
  • Az EUR/USD 196 pontot emelkedett, majd 342 pontot esett.
  • Az EUR/CHF 242 pontot esett, egyébként is elég erős CHF árfolyam mellett.

Milyen következtetés adódik a fentiekből?

Egyrészt az, hogy a pénzpiacokon, főleg a tőzsdéken feszült a hangulat, de egyébként is képesek a piacok ilyen hirtelen ármozgásra. Másrészt az a következtetés adódik az én számomra, hogy ez túl nagy kockázat egy átlagos befektetőnek, ezért a befektetésének döntő részét mindenképpen érdemes biztonságos, fix hozamú termékekbe és aranyba tenni.

Harmadik következtetés, hogy baj esetén jó termék az arany – de szerintem hosszú távon érdemes aranyban gondolkozni, nem az ilyen intenzív, egyedi elmozdulások miatt.

Kérje segítségemet egy biztonságos, személyre szabott portfólió kialakításához.

dr.Tatár Attila

 

 

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal