Szavaztak Svájcban az aranytartalékról

Ahogy az várható volt, a svájciak elutasították a vasárnapi népszavazáson azt a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) köreiből származó javaslatot, hogy a jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát a jövőben aranyban kellene tartani, az aranytartalékot nem lehetne eladni, és hogy a svájci aranykészletet csak Svájcban lehetne tartani.

arany_lap3Az adat még nem végleges, de a felmérések alapján a svájci állami rádió és televízió azt közölte, hogy a javaslatot a szavazók döntő része, 78 százaléka ellenezte és csak 22 százaléka támogatta.

A „Mentsétek meg svájci aranyunkat” nevű kezdeményezés sikere alaposan megnehezítette volna, hogy a svájci központi bank (SNB) fenntartsa a három éve érvényes 1,20 frankos euróárfolyamot.

Az SNB az euróválság idején vezette be a minimális euróárfolyamot. A tőke tömegével áramlott euróból a menedékvalutának számító frankba, és a svájci valuta annyira megerősödött, hogy az export kezdett versenyképtelenné válni.

Ha a javaslat zöld fényt kapott volna, akkor a frank gyengítése érdekében vásárolt minden egyes euróból 20 centért aranyat kellett volna vásárolnia a jegybanknak.

Az SNB aranykészlete jelenleg 1040 tonna, több mint 35 milliárd frank értékben, ami a devizatartalékok mintegy 7 százaléka. Az 500 milliárd frankos devizakészletek nagy része euróban és dollárban fekszik. Ha a polgárok megszavazták volna a kezdeményezést, a jegybanknak 70 milliárd frank értékben kellett volna aranyat vásárolnia, a zürichi székhelyű KOF kutatóintézet szerint mintegy 1800 tonnát.

Forrás: vg.hu

Aranycenter.hu kiegészítés:

Vannak országok, ahol a demagóg és pusztán az érzelmekre ható megmozdulások nem tudnak eredményt elérni, mert a lakosság többsége értelmes, utána néz a dolgoknak, gondolkozik és mérlegel: vagyis nem érzelmi alapon és bután, mások által befolyásolva dönt.

Nem véletlen, hogy ez egy gazdag ország…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük