Merre tart az arany ára?

Két hete folyamatosan határidős aranyvételi pozíciókat nyitnak a nagy piaci szereplők, elsősorban a fedezeti alapok, ami egyértelmű jele annak, hogy nagy áremelkedésre számítanak.

Pedig az arany egyelőre küzd azzal, hogy az 1200 dolláros unciánkénti szint közelében maradjon – áll a nemesfém-kereskedéssel foglalkozó Conclude elemzésében. Bár az arany a március közepi, 1148,2 dolláros idei mélypontjának elérését követően 4 százalékkal drágult , az erős dollár miatt nem tudta áttörni az 1220 dolláros ellenállási szintet. Az árfolyam csütörtökön enyhén, unciánként 1206 dollárra erősödött.

Mindenesetre megtörni látszik az aranyár csökkenésére játszó pozíciók emelkedése. A nagybefektetők, így a fedezeti alapok két hét alatt megduplázták az aranyár-emelkedésre spekuláló pozíciókat, egyidejűleg csökkentve az eladási megbízásokat – derül ki az amerikai árupiaci felügyelet, a Commodity Futures Trading Commission összesítéséből. Mindezek eredőjeként a nettó aranyvételi pozíciók 43 százalékkal növekedtek. A fedezeti alapok jelenleg már 6,5 millió uncia aranyvételi pozícióban vannak, szemben a március közepi 3,1 millióval.

Pesszimistább az aranyár alakulásával kapcsolatban Schmidt Kálmán, az Aranypiac.hu ügyvezető igazgatója, aki elmondta: még 1–3 évig tarthat a nemesfém mélyrepülése. Négy hete az 1200 dollár körüli árfolyamnál tartunk, egyfajta hullámvasutazást, volatilis oldalazó fázist látunk a jegyzésben – mondta. Szerinte ezt az magyarázza, hogy vonakodnak a befektetők, nincsenek igazán olyan hírek, amelyek mozgatnák a nemesfémpiacot. Mindenki kivár, mégpedig leginkább a Fed kamatemelési döntésére, amelyre a legkorábban júniusban kerülhet sor. Eközben a dollár folyamatosan erősödik a többi devizával szemben, számos befektető inkább a részvénypiacra pártolt át – mondta Schmidt.
Forrás: napigazdasag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük