Az arany egyszer elfogy

2010-ben a világon 2 535 tonna aranyat bányásztak, 5 százalékkal többet, mint 2009-ben, s ha az éves kitermelés a jövőben is 2 500 tonna környékén alakulna, úgy a Föld aranytartalékai 2031-re kimerülnének.

Az Amerikai Egyesült Államok Földtani Szolgálata (United States Geological Survey – USGS) legfrissebb adatai szerint világszerte már csak 51.000 tonna arany bányászható ki a ma ismert technológiákkal. A legnagyobb még rendelkezésre álló készletekkel azok az országok rendelkeznek, amelyekből az utóbbi időszakban is a legtöbb arany került ki a világpiacra: Kína, Ausztrália, Dél-Afrika, az Egyesült Államok és Peru.

Az angol Standard Chartered Bank elemzői a kitermelés korlátai miatt az arany árának megháromszorozódására számítanak a közlemény szerint. Elemzők valószínűsítik, hogy a következő években fokozatosan csökken a kitermelés, és a források csak jóval később apadnak el ténylegesen.

A közlemény idézi Yan Chent, a Standard Chartered bank szakértőjét, aki a napokban közzétett piacelemzésében úgy vélte, hogy „nagyon kevés nagy aranybánya létezik, amely képes lesz fenntartani a működését a következő öt évben”.
A bank elemzőcsapata világszerte 345 aranybányát és 30 aranyat is bányászó réz- és ércbányát vett górcső alá, és arra a következtetésre jutott, hogy a következő öt évben a kitermelés mindössze 3,6 százalékkal lesz képes éves szinten növekedni. Megjegyzik, hogy a kínálat korlátossága olyan időben jelentkezik, amikor a központi bankok nettó eladókból jelentős nettó vásárlókká válnak, ezért a fizikai arany kínálata beszűkülhet.

Mindezek nyomán az aranyár potenciális emelkedésével számolnak. A bank tanulmányában kitér arra is, hogy ha Kína az arany arányát a devizatartalékaiban a mostani 1,8 százalékról a 11 százalékos nemzetközi átlagra kívánná emelni, ahhoz 6.000 tonna aranyat kellene felvásárolnia. Ez a mennyiség pedig több mint a duplája lenne a jelenlegi éves globális kitermelésnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük