Osztrák aranyat haza!

Az osztrák központi bank azt tervezi, hogy hazaszállíttatja aranytartalékának egy részét Londonból, miután számos bírálatot kapott amiatt, hogy a nemesfém-tartalék túl nagy része van a határon kívül.

arany_lap3Az osztrák jegybank aranytartaléka 280 tonna. Tervek szerint 2020-ra az aranymennyiség 50 százaléka lesz Ausztriában, 30 százaléka Londonban, további 20 százaléka pedig Svájcban.

A 2007 óta változatlan mennyiségű osztrák aranytartalék 80 százaléka van jelenleg Londonban, 17 százaléka Ausztriában és 3 százaléka Svájcban.

Ewald Nowotny osztrák jegybanki elnök a hírrel kapcsolatban elutasította azokat a feltételezéseket, hogy az aranykivonás valójában azzal a lehetőséggel függ össze, hogy Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból. Mint mondta, az aranytartalék egy részének hazahozatala egyfajta trend most a jegybankoknál.

A Bundesbank például 120 tonna aranyat szállíttatott haza tavaly külföldről és helyezett el saját trezorjaiban.
Németország aranytartalékának csak egy kisebb részét tartja belföldön, de egy két éve hozott döntés szerint 2020-ig a teljes nemesfém-tartaléka közel fele már Németországban lesz.

A teljes német aranytartalék mintegy 3384 tonna, a második legnagyobb a világon az Egyesült Államoké után.
Forrás: napigazdasag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük