Meddig esik az arany ára? Mi várható a közeljövőben?

Természetesen a befektetőket a mostani árfolyamesés kapcsán elsősorban az érdekli, hogy érdemes-e ezen az áron befektetési aranyat venni és meddig eshet még az ár, mi várható a közeljövőben?

blog, arany minőség, Münze, Argos Heraeus, minősített finomító, befektetési tanácsadóAnnak okairól, hogy miért következett be ez a mostani áresés, ebben a cikkben olvashat: Miért zuhan az arany ára?

Az év elején elkészített arany elemzésemben már felhívtam a figyelmet arra, hogy a deflációs folyamatok, a dollár erősödése és a FED kamatemelés az arany árfolyamát az idei évben érzékenyen fogja érinteni és hogy csökkent az elmúlt évben az arany ármozgásának intenzitása.

Meddig eshet az arany ára?

Egy másik elemzésben pedig azt vizsgáltam, hogy hol lehet az arany áresésének a mélypontja, hol van az az ár, ahol a kitermelési költségek és a feltámadó kereslet megállítják a jelentősebb áreséseket is. Arra a következtetésre jutottam márciusban, hogy az 1140 USD körüli ár kedvező egyedi vásárlások, egy készletnövelés érdekében és az arany kitermelési árát vizsgálva csak nagyon rövid ideig eshet az ár 1000 USD környékére.

A mostani 1080 USD körüli minimális ár tehát már jó lehetőséget nyújt a vásárláshoz.

Azonban azt is látnunk kell, hogy a korábbi cikkben is említett makrogazdasági folyamatok rövid távon nem kedveznek az aranynak, így spekulatív céllal csak óvatosan és inlkább hosszú távú tartaléknak, minimum 5 éves futamidővel számolva szabad csak aranyat vásárolni.

Aranyszámla

Azok számára, akik nem rendelkeznek komolyabb pénzügyi tartalékokkal, de szeretnének egy biztonsági tartalékot folyamatosan felépíteni, az egyik legjobb megoldás egy aranyszámla megnyitása és ezen keresztül történő folyamatos arany vásárlás.

Ezt a fenti meglátásomat csak megerősíti, hogy a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben már egyáltalán nincs megfelelő felhalmozási termék, amelybe éveken keresztül kisebb összegeket el lehetne helyezni és a termék alacsony költsége, a banki megnövekedett költségek ellenére volna reálhozama az ilyen felhalmozási célú pénzpiaci termékeknek!

Mi várható a közeljövőben az arany áralakulásánál?

Évek óta azt mondom, hogy egy befektetési portfólióban kb. 10-15% mértékig mindenképpen van helye a befektetési aranynak. Egy hosszú távú biztonsági terméket látva az aranyban, mindenképpen érdemes a komolyabb áreséseket vásárlásra felhasználni. Mivel a pénzpiaci termékek hozama nagyon alacsony, így érdemes az arany áremelkedésében megtalálni egy elvárt hozam lehetőségét is, és akár rövidebb futamidőben, spekulatív vásárlásokban gondolkozva tartani aranyat. Érdemes erre vonatkozóan forintban példaszámításokat végezni, hogy a vételi- eladási ár különbségét, a kockázatokat képesek legyünk számszerűsíteni és feltárni.

Aki egy tőzsdetanfolyam keretében megtanulta a kereskedést, az ezekben a helyzetekben komoly hozamot biztosító kereskedési lehetőséget láthat az arany fizikai megvásárlásán kívül is.

Keressen meg és szívesen segítek az arany vásárlással kapcsolatos kérdések megválaszolásában.

Dr.Tatár Attila

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük