Arany és ingatlan a bizonytalan időkben

Régóta nem látott kemény időket élnek meg a befektetők.Nagyon észnél kell lennie annak, aki nem akarja elveszíteni a pénze reál-hozamát.

AZ MNB irányadó kamata egy év alatt 6,5%-ról 3,6%-ra csökkent, a betéti kamatok, állampapír hozamok szintén soha nem látott mélységben, miközben a banki költségek, az állami elvonások hihetetlenül emelkedtek. Az infláció a KSH szerint szintén csökkent, de én a vásárlásaim alkalmával ezt nem igazán tapasztalom.

Befektetési arany vásárlása, hová tegyem a pénzem? Ingatlan és arany a jó befektetés?Hova tegyem a pénzem?– kérdezik tőlem egyre türelmetlenebbül a befektetők. És én alig tudok nekik értelmes, kockázatmentes megoldást ajánlani, hiszen látom, hogy a világunk milyen szakadék felé rohan, a piacon hány csaló található és a bankok, biztosítók mennyire nem tudnak befektetési alternatívát nyújtani.

A befektetők egyébként alacsony kockázatú, biztos menedéket keresnének, így egyre inkább csak két lehetőség ajánlható számukra nyugodt szívvel: az ingatlan és az arany!

A megtakarítással rendelkezők körében korábban a legtöbben lekötött forintbetétben takarékoskodtak, de most már a többség befektetési alapba vitte át a pénzét. Olyan befektetési alapba, amely a bankbetétnél, állampapírnál csak akkor hozhat magasabb hozamot, ha extra kockázatot vállal valaki: részvény kitettséget, ahol a kockázat kezelése a vagyonkezelőre van bízva és a hozam teljes mértékben kiszámíthatatlan.

Mi a gond a világban?

Szinte minden ország végletekig eladósodott, az adósság hegy visszafizetése reménytelen, az éves adósság teher (lejáratok kezelése, kamatok fizetése) is éppen hogy még vállalható teher.

A gazdagok egyre gazdagabbak, a tömegek elszegényednek, a középosztály eltűnőben van. Terjed a megélhetési bűnözés, az egészségügyi ellátás csapnivaló, a nyugdíj kilátásokat ne is említsem.

Aki rendszeresen olvassa az elemzéseimet, az számadatokat, részletesebb elemzéseket is talált már korábbi cikkeimben.

Most csak egy rövid felsorolásra futotta, mert inkább a megoldásról szeretnék írni: Hogyan lehet a befektetésünk biztonságát, értékállóságát megteremteni ilyen feltételek közepette?

Valóban nem marad más, csak a befektetési arany és az ingatlan. Ezek értékállóak, hosszú távon képesek a pénz értékének megőrzésére, valutanemtől és válságtól függetlenül.

A befektetési arany előnyei

Az arany egy nagy áresésen van túl, a jelenlegi árszinten már jó vásárlási lehetőséget biztosít. Nagy előnye, hogy viszonylag kis helyen elfér, könnyen mozdítható, tárolható, nem károsodik, értékálló. További részletek az aranyról.

A lakóingatlan befektetés előnye

Az ingatlanok közül főleg a lakóingatlanok ajánlhatóak, itt is volt a válság kapcsán egy komolyabb áresés, hátránya az arannyal szemben, hogy helyhez kötött és politikai, törvényi változások esetén kiszámíthatatlan feltételekkel szembesülhetünk, de az ingatlan nyilvántartás, a tulajdon védelme talán hosszú távon még is vonzóvá teheti.

Befektetési kérdésekben kérje tanácsomat.

dr.Tatár Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük