Az arany jövője

Az arany elveszítette a pénzügyi rendszerben betöltött funkciónak maradék részét is a hetvenes évek elején. A gazdaság serkentése érdekében jelentős pénznyomtatásba kezdő jegybankok azonban egyre fokozták azokat a várakozásokat, hogy a papírpénzek kínálatának korlátlan növelése erodálhatja a pénzek értékét, így az értéktartó arany ismét visszatérhet a pénzügyi rendszerbe.

Az arany hosszú évszázadokon, évezredeken keresztül töltött be pénzfunkciót, egészen az aranystandard rendszer végéig. Ezt követően a fejlett jegybankok elkezdték leépíteni feleslegessé váló aranytartalékaikat, az új monetáris rendszerben ugyanis már nem jutott neki szerep. Különösena  válság óta – amire a jegybankok fokozott pénznyomtatással válaszoltak, relatíve leértékelve a papírpénzeket – ismét fokozódtak azok a várakozások, hogy a papírpénzzel szemben a korlátos kínálattal rendelkező aranynak ismét szerep juthat a világ pénzügyi rendszerében.

Az arany értékálló befektetés. Fizikai aranyat vegyünk, készítsünk befektetési portfóliót.A nemesfém számára a pénzfunkciók visszatérése ad igazán erőt, a papírpénzek elértéktelenedése ellen ugyanis hosszú távon csak úgy jelenthet alternatívát a kamatot nem fizető nemesfém, ha széles körben elfogadott alapja lesz a pénzügyi rendszernek. Azonban a pénzfunkciók közül a forgalmi szerepet már sosem fogja az arany betölteni, hiszen a világ pénzigénye olyan mértékben elszabadult, hogy ezt a szellemet már nem lehet egy szűk palackba visszatuszkolni. Tehát az arany menedék, értékőrző szerepe marad meg és erősödik az idő előrehaladtával.

Az arany értékállósága leginkább attól a hittől függ, hogy örökké lesz értéke, keresettsége és általános elfogadottsága. Ha örökre elveszítené a menedék szerepét, akkor az arany csupán egy ékszer készítéshez használt alapanyag (részben ipari nyersanyag) lenne.

Az arany több ezer éves pénztörténelme persze nem semmisül meg egy évszázad alatt. Amellett, hogy az amerikai lakosság 44 százaléka támogatná a visszatérést az aranystandard rendszerbe, olyan neves közgazdászok, mint Ron Paul, Steve Forbes, vagy Robert Zoellick is az arany standard mellett szólaltak fel. Szerintem csak nosztalgiáznak. Ha rákeres valaki a világ összes pénzmennyiségére, akkor a bankjegy és érme mellett egy iszonyú nagy hegyet is lát, amely a pénzpiacok meghatározó része és arany standard rendszerben biztosan nem lenne működtethető. A gazdaság növekedését is jelentős mértékben visszafogta volna az aranystandard rendszer fenntartása, nem csak bűnös kormányzati szándék vezetett a korábbi rendszer elvetéséhez.

Az arany relatív felértékelődése, infláció

A bázispénz mennyisége (amely a kereskedelmi bankok jegybanki tartalékának és a forgalomban lévő készpénznek az összege) a négy legfontosabb ország (jegybank) esetében összesen évi 15,2 százalékkal nőtt 2000 óta – az Austrian School of Economics szerint – 2007 és 2012 áprilisa között a négy legfőbb jegybank mérlegfőösszege pedig 3500 milliárd dollárról 9000 milliárdra emelkedett. Természetesen ez a mennyiség nem jelent meg a reálgazdaságban, a mindennapi életben, mert akkor katasztrófához vezetett volna!

A pénzmennyiség fedezetlen növekedése maga az infláció, a fogyasztói árak emelkedése csak ennek egy logikus következménye. Az árak emelkedése ellen lehet különböző kormányzati eszközökkel, például árszabályozással küzdeni, az infláció azonban továbbra is erős marad, ha a pénzmennyiséget a reál GDP-t meghaladó mértékben növelik.

A pénzmennyiség és a fogyasztói árindex között erős a korreláció, a pénzmennyiség 40 százalékos növekedése nagyjából 15 százalékos inflációt von maga után – a Világbank elemzése szerint. Az aranybányászati társaságok szövetsége, a WGC a pénzmennyiség változásával kapcsolatban arra a következtetésre jutott, hogy a pénzmennyiség 1 százalékos növekedése átlagban 0,9 százalékkal drágítja az aranyat. A nemesfém emiatt kiváló infláció előrejelzőnek is bizonyult.

Forrás: www.portfolio.hu

Aranycenter.hu kiegészítés:

Az új évezred egy új, szakadék felé rohanó emberiség összes rémképét felmutatja:

  •  a környezeti károkozás, ivóvíz és élelem ellátási nehézségek, népességrobbanás
  •  korlátlan és fedezetlen pénzkibocsátás (állam, lakosság és vállalatok, önkormányzatok féktelen eladósodása)
  •  A nyugati civilizáció végveszélyben, értékválság, erkölcsi válság.
  •  A fogyasztás centrikus növekedés kifulladt, fenntartható és decentralizált gazdasági modell kellene.

Már a csoda sem biztos, hogy képes ezeknek a folyamatoknak a megállítására. Olyan gazdasági és politikai válságok várhatóak, amelyekre semmilyen formában nem vagyunk felkészülve: sem egyén, sem ország, sem a teljes Föld.

És ami külön gond: az emberek tömegeit olyan butaságban tartják, hogy teljesen elfelejtenek gondolkozni, beérik a TV és más média csatornák „pótlék” híreivel, hamis világképével.

Ebben az utódainkra váró ijesztő világképben van helye az aranynak? Szerintem mindenképpen és egyre inkább. Ha aranyat hagyunk a gyerekeinkre, akkor  biztonságot, az újrakezdés lehetőségét biztosítjuk a számukra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük