Arany ár előrejelzés 2016-ra

Természetesen én sem tudom előre megmondani, hogy mennyi lesz az arany ára mondjuk március 4-én. Ennek ellenére van értelme előrejelzést készíteni, mert a főbb trendeket, az arany árát befolyásoló tényezőket azért jobb ismerni, sorra venni.

arany blog, fórum, befektetési tanács, tanácsadás, ár, vásárlás, szakértőMi határozza meg az arany árát?

Az arany árát meghatározó „hatások” két csoportba sorolhatóak. Vannak olyan tényezők, amelyek folyamatosan, hosszú távon is hatnak az arany árfolyamának alakulására és vannak időszakos események. Természetesen a legnagyobb ármozgásokat a váratlan, gyakran egyedi, politikai tényezők,  háborúk, természeti katasztrófák, betegségek okozzák – ahogy ez a tőzsdén, devizapiacokon is megszokott, erősek az érzelmi kilengések.

Arany áralakulására ható tényezők 2016-ban:

– A dollár erősödése gyengíti az aranyat. A folyamat fékeződik, szerintem idén véget is ér, a trend megfordulása várható – természetesen a pontos időpont nem jelezhető előre, de a gyors erősödést egy csatornában történő „oldalazás” váltotta fel. Tehát ez a kedvezőtlen hatás mérséklődik.
– A FED kamatemelés 2015-ben elkezdődött (végre), ami szintén nem jó hír az aranynak, de a korábbi várakozásnál jobb. Látható, hogy a FED óvatos lesz, nagyon kis részletekben, elnyújtva emel, ami szintén megnyugvást hozhat az arany piacán. Hosszabb távon egyre több tőke áramlik a magasabb kamatozású amerikai állampapírokba, így lesz más biztonsági menedék is az arany mellett, de azért a dollár-magas kamat történet bizonytalan és elhúzódik, szóval van esély az arany áremelkedésére.
Alacsony az inflációs környezet – mindenhol inkább deflációs veszély van.  Azért lassan beindul az áremelkedés (ennek a túlkínálat, olaj áresés a legnagyobb korlátja), és az kedvezni fog az aranynak.
– Az orosz-ukrán konfliktus hatása eltűnt a pénzpiacokról, az orosz gazdaság veszteségei viszont tetemesek az alacsony olajár és az embargó miatt. A megsebzett orosz medve viszont veszélyes politikai tényező lehet (lásd Szíria).
– Az orosz gazdasági helyzet romlása. Az olaj áresése, az embargó és általában a nyersanyagok árcsökkenése kedvezőtlenül érinti Oroszországot, ami komoly politikai kockázatokat vet fel. Az oroszokra az arany kitermelése szempontjából is fontos odafigyelni.
– Az EKB kötvényvásárlási programja ismét likviditást hoz a pénzpiacokra, bár ennek a mértéke jóval elmarad az amerikai „pénzdömpingtől”, így a hatása is kisebb – nem lesz képes a tőzsdei esést megakadályozni (ennek időpontját sem tudom előre megmondani, de szerintem 2016-ban meg kellene történnie).
Az arany menedék szerepe erősödhet – ha a pénzpiaci áresés bekövetkezik, a gazdasági növekedés lassul, az adósságválság mélyül.

Tehát összességében megállapítható, hogy 2016-ban a legtöbb tényező az arany áremelkedése mellett szól. Több év áresését követően jöhet egy jó éve az aranynak. Ezt erősíti az a tény is, hogy a további jelentős áreséseket ezen az árszinten már elkerülte az arany, és ILYEN MÉLYSÉGBŐL MÁR JÓCSKÁN VAN HOVA EMELKEDNI.

Arany áralakulás nemzeti devizában

Sokan úgy gondolják, hogy a hazai devizában érdemes az arany árát vizsgálni, hiszen az emberek pénze itthon forintban van, ebből vásárolják meg az aranyat és eladáskor is forintban kapják meg az ellenértéket. Nekem az a véleményem, hogy az arany árát dollárban érdemes vizsgálni, ezt tekinti mindenki irányadó árnak és ha a forint-arany árat nézem, akkor abban olyan devizaárfolyam hatások is érvényesülnek, amelyek zavaróak lehetnek és az arany nemzetközi trendjének megismerését nehezíthetik.

Lássuk a forintban mért arany ár éves alakulását.

Forrás: arany-alap.hu

Látható, hogy a dollár erősödése jelentős mértékben volt okozója a forintban mért arany áremelkedésnek. Ennek az emelkedésnek a mértéke 2014-ben meghaladta a 20%-ot, 2015-ban pedig közel 10%-ot csökkent az arany ára forintban. Tehát jócskán eltért az arany ára a dollárban mért világpiaci ártól. Idehaza általában euróban vásárolt aranyat forgalmaznak, szóval az árat az euróban meghatározott ár befolyásolja leginkább:
nullEuróban tehát 2015-ben 2%-os volt az arany árcsökkenése.

A 2015.évre vonatkozó korábbi arany árfloyam előrejelzést itt olvashatja.

Vásárlást megelőzően kérje ki tanácsomat.

dr.Tatár Attila

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük