Hol tároljuk az aranyat?

Egyre népszerűbbé válik a befektetők körében a befektetési célú arany vásárlása, mivel ennek segítségével egy olyan menekülőeszközt tarthatnak a kezükben, amelyet a saját bankrendszerükön kívül, sokszor külföldi országban elhelyezve, bármikor pénzzé tudnak tenni. 

Hol tartsam az aranyamat?

a Tax Justice Network által elkészített Financial Secrecy Index esetében az egyes országok nincsenek rangsorolva, csupán azt írják le, hogy miért lehet jó választás az arany tárolására. A hat legjobb választás között helyet kapott Kanada és Svájc is. Kanada mellett szól, hogy a világ egyik legstabilabb bankrendszerével rendelkezik és több mint 200 éve nem támadta meg senki. Svájc pedig tradicionálisan védi a külföldi befektetők által az országban elhelyezett vagyontárgyakat, pénzügyi eszközöket.

Az erős gazdasággal, hadsereggel és a magántulajdon biztonságát szavatoló jogrendszerrel rendelkező Egyesült Államok is jó választás lehet a befektetők számára abban az esetben, hogyha biztos helyen akarják tudni aranyukat. Ugyanakkor az anyag készítői felhívják arra a figyelmet, hogy a múltban azért volt már arra példa, hogy az amerikai vezetés egyszerűen „einstandolta” az állampolgárainak arany-megtakarításait. Sokan csak az évezred aranyrablásának titulálják azt az akciót, amelyet az amerikai kormány és a Fed követett el 1933-ban. Franklin D. Roosevelt jegyzi azt az elnöki rendeletet, amely gyakorlatilag megtiltotta, az aranyérmék, aranyrudak és az aranyra váltható értékpapírok – kivéve a dollár – birtoklását, felhalmozását. A 6102-es elnöki rendelet értelmében minden amerikainak be kellett szolgáltatnia az ilyen típusú eszközeit valamelyik Fed-fiókban, amiért cserébe unciánként 20,67 dollárt kapott. Abban az esetben pedig, hogyha nem tett eleget ennek a kötelességének, akár 10 év börtönbüntetésre is számíthatott. Nem véletlen tehát, hogy az amerikai befektetők közül sokan, a mai napig inkább Kanadába viszik az aranyukat.

Jó választás lehet Szingapúr is, amely az elmúlt évtizedekben dinamikusan fejlődött és mára egyike a világ pénzügyi központjainak, illetve a befektetők által különösen kedvelt adóparadicsomának. És az sem elhanyagolható, hogy az ország biztonságát az amerikai haditengerészet is szavatolja, amely több katonai bázissal is rendelkezik a térségben, vagyis komoly elrettentő erőt képviselnek.

Hogyha egy befektető az Európai Unón belül akarja tudni aranyát, jó választás lehet számára Németország. Itt található az EKB székháza és a világ második legnagyobb aranykészlete, amely meghaladta a 3 381 tonnát. És az sem elhanyagolható, hogy Németország a második helyet szerezte meg az európai országok között a Financial Secrecy Index alapján.

Forrás:portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük