A FED és az arany

A Fed közelgő szeptemberi ülése előtt a befektetők egyre inkább félnek a kamatemeléstől, ennek eredményeként komolyabban megkezdték arany pozícióik leépítését. 

A múlt héten három hónapja nem látott mértékben csökkentették a különböző spekulatív befektetők aranyra nyitott vételi pozícióik leépítését – írja a Bloomberg. A globális, az arany árfolyamát követő tőzsdén jegyzett alapok által birtokolt arany mennyisége augusztusban ért rekordszintre, innen indult csökkenésnek.

Az ok egyértelmű, a befektetők arra számítanak, hogy a Fed Nyíltpiaci Bizottságának szerdán esedékes ülését követő kommentárban már egyértelmű utalásokat tehet arra, hogy közeleg a következő amerikai kamatemelés, s ez rossz hír az arany, mint alternatív befektetési eszköz számára. Pedig az arany számára az idei év eddig jól alakult, a nemesfém árfolyama év eleje óta 24 százalékkal emelkedett, amiben nem kis szerepe volt annak, hogy a Fed a tavaly év végi emelés után késlekedett a kamatszint további emelésével.

Az amerikai Határidős- és Árupaci Bizottság (CFTC) adatai szerint a szeptember 13-án zárult héten az aranyban nyitott nettó vételi pozíciók állománya 11 százalékkal, 248 858 kontraktusra csökkent.

Az arany számára ugyanakkor a középtávú kilátások nem teljesen negatívak, ennek oka a Bloomberg szerint a közelgő amerikai elnökválasztás. Ez ugyanis fokozza a piaci bizonytalanságot, az előzetes szakértői kommentárok szerint egy esetleges Trump győzelem pedig rosszat tehetne a tőzsdéknek. Ráadásul vannak olyanok, akik szerint a Fed várhatóan nem akar komoly döntést hozni a választások előtt, s mivel az ez utolsó kamatdöntő ülés a választások előtt, növeli a kivárás esélyét.

Az arany árfolyama dollárban számolva idei csúcsát júliusban érte el, 1375 dolláros unciánkénti szinten. A nemesfém ára azóta az 1302-1310, illetve az 1360 dollár körüli sávba mozog, most ennek a sávnak az alsó szélén, 1317 dolláron áll.
Forrás: napi.hu

Aranycenter kiegészítés:

Szerintem a pénzpiacok lassan olyan stádiumba kerülnek, hogy nem lehet megfelelő termékcsoportot találni, egyre nagyobb a bizonytalanság és egyre kevesebb hozamért egyre nagyobb kockázatot kell vállalni.

A tőzsdék túlértékeltek, kell jönnie egy komolyabb korrekciónak, a kamatemelés elkezdése nem okoz drasztikus hozamemelkedést a kötvénypiacokon, hiszen borzasztó lassú és kismértékű lesz. A nyersanyagokkal a növekedés elmaradása miatt van baj.

Szóval ilyen mértékű pénzpiaci bizonytalanság mellett ez csak korrekció lesz az arany piacán, szerintem vissza fognak térni a vevők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük