Befektetési arany adója

Az arany az más…

Az adózás kérdése kapcsán is meg fog erősödni bennünk ez az érzés.

Más befektetési termékekhez képest az arany már azért is különleges, mert a befektetés tárgya ez esetben fizikailag is a  birtokunkba kerül. Vagy személyesen kell átvennünk vagy futár hozza ki hozzánk. A forgalmazót ügyfél regisztrációs kötelezettség terheli, tehát a vásárlás ténye rögzítésre kerül, de ezt követően az arany útja nyomon követhetetlen.

A befektetési célú arany vonzereje értékállósága mellett a speciális adószabályozásban is tetten érhető. Az Európai Uniós csatlakozást követően hazánk az EU jogharmonizációjának keretében átvette az Unió áfa-szabályozását, amely a befektetési célú aranytermékek mentességet biztosít.  Tehát a befektetési aranyat sem áfa, sem fogyasztási adó nem terheli.

Befektetési arany adózása. Nincs ÁFA, szja 15 százalék.  Arany megtakarítási program adózása.Ahogy a törvény fogalmaz: mentes az adó alól a befektetési célú arany értékesítése, ideértve az olyan arany alapú pénzügyi műveleteket is – így különösen az aranyban eszközölt kölcsönöket, swap-, határidős ügyleteket -, amelyek a befektetési célú arany megrendelőjét tulajdonosként való rendelkezésre jogosítják. Szintén adómentes a befektetési célú arany Közösségen belülről történő termékbeszerzése és importja.

A másik kérdés az SZJA fizetés. Ha valakinek a vásárolt aranyán nyeresége keletkezik, akkor annak realizálását követően elvileg a nyereségre adót kellene fizetnie a törvény alapvető logikája szerint. Azonban a befektetési aranyból származó bevételre vonatkozó adófizetési kötelezettség nehezen állapítható meg, így az arany értékesítéséig mindenképpen adómentes, aztán értékesítést követően  mindenki maga számítja ki és vallja be az adóját, mert ezt a vásárló cég nem köteles megtenni (nincs forrásadó).

Az értékpapírban testet öltött arany esetében azonban egyértelműen tetten érhető az adófizetési kötelezettség – attól függően, hogy milyen típusú befektetési termékről van szó: bányatársaság részvénye, Certifikát, befektetési jegy, tőzsdei kereskedés, stb. ennek megfelelően kell az adót is megfizetnünk.

Kérjen arany vásárlásra ajánlatot:

dr.Tatár Attila
0620/462-8850
info@bankweb.hu (adja meg a levélben a telefonszámát is)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük