Merre tovább arany árfolyam?

Sok befektető teszi fel most a fenti kérdést, amelynek aktualitását a legutóbbi gyors arany árfolyam emelkedés, majd az azt követő áresés adja.

2016.novemberében járt legutóbb az arany a mostani magasságban (1290 USD környékén) és ez a szint egyelőre úgy tűnik, hogy komoly ellenállásnak bizonyul, hiszen vissza is fordult innen az árfolyam és lassan a negyedik napja tart az emelkedést követő korrekció.

A dinamikus emelkedést az elmúlt hónapokban tapasztalható háborús feszültség, a francia elnökválasztás bizonytalansága és a vártnál kissé gyengébb amerikai makroadatok együttesen okozták.
Az utóbbi időben Donald Trump amerikai elnöktől is eléggé vegyes megnyilvánulásokat lehetett hallani, ami szintén elbizonytalanította a befektetőket. Trump változtatott számos politikai vagy gazdasági kérdésben kifejtett korábbi álláspontján, ilyen kérdés például az amerikai dollár kívánatos árfolyama, a kínai kereskedelmi kapcsolatok, vagy éppen Janet Yellen Fed elnök tevékenységének megítélése.

Eközben a hedge fundok komoly vásárlói voltak az aranyalapú határidős pozícióknak, egy hét alatt 21 százalékkal növelték az aranyra nyitott határidős vételi kontraktusaik számát, ami mostanra átlépte a 140 ezer kontraktust. Ilyen magas számot utoljára a novemberi elnökválasztás idején láthattunk. Ugyanakkor ez a szám még mindig jóval kevesebb a tavaly nyáron látott 287 ezres csúcsnál, ami arra utal, hogy bőven van még tere az emelkedésnek, ha a korábban említett tényezők továbbra is támogatják a drágulást.

Az arany árfolyama decembertől egy technikailag emelkedő trendben van, azonban a növekedést megállította az említett komoly ellenállási szint. Egyelőre –  a francia elnökválasztás lezajlásáig – marad a bizonytalanság és az arany ára magas marad, a jövő árfolyamát pedig a dollár és az amerikai gazdaság alakulása mellett számtalan – részben politikai – tényező együttes hatása fogja kialakítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük