Az ingatlan mellé aranyat is vegyen

Évek óta bajban vannak a befektetők: a legtöbb pénzpiaci terméken nem lehet hozamot elérni. Milyen befektetést választ mostanában a legtöbb befektető?

A betét-befektetési alap-unit linked biztosítás-kötvény felsorolásból talán semmi fontos termék nem maradt ki. Egy közös tulajdonsága van ezeknek a termékeknek: alacsony a reálhozamuk vagy ha éppen kicsit jobb, akkor azt a magas költségek elviszik!

Talán az állampapír az egyedüli termék, amelynek a népszerűsége töretlen. Itt azonban nekem kicsit rossz a számíze: mintha az egyik zsebemből kivett pénzt tennék vissza a másik zsebembe, hiszen az átlagot meghaladó kamatokat a magyar lakosság fizeti meg végső soron, mivel drágább az államadósság finanszírozása csak azért, mert a mostani szándék a lakossági arány növelése és a túlságosan kíváncsi külföldi vagyonkezelők kiszorítása erről a piacról. Kicsit azt is félve figyelem, ahogy az államadósság korábbi hosszú távú finanszírozása helyett a rövid lejáratú, folyamatosan megújításra szoruló lakossági papírok terjednek el. Nem egészséges dolog ez, ha bármi gond támadna, akkor lejáratkor ki kell fizetni a pénzt, miközben senki nem vesz majd új állampapírt…

Az ingatlan a sztár befektetés

Évek óta tart a befektetők vásárlási rohama a budapesti lakáspiacon. A teljes forgalom kb. 40%-a befektetési céllal történik, a vásárolt lakásokat pedig változatlanul gyorsan és növekvő albérleti díjak mellett lehet kiadni. További részletek a budapesti lakás befektetésről.

Itt csak az a probléma, hogy a növekvő árak mellett komolyabb tőkére van szükség – bár a lakáshitelek felvétele is lassan a válság előtti szintet ostromolja.

Egyre többen látják a garázs befektetésben rejlő fantáziát, de gyorsan meg kell jegyeznem, hogy ez azért nagyon más piac, mint a lakáspiac….

Kel a befektetési portfólió

Korábban könnyű volt meggyőznöm az embereket arról, hogy ne egy termékbe tegyék a pénzüket, alakítsanak ki befektetési portfóliót több termékből. Tudom, hogy nem könnyű egy terméket is találni, de fontos a kockázatkezelés miatt a portfólióban történő gondolkozás.

Egy terméket mindenképpen tudok javasolni a portfóliójukba – akár a lakás befektetés mellé is: ez a befektetési arany.

Miért jó befektetés az arany?

Ez az egész weboldal erről szól, olvasgassanak…

Most csak két kérdésre hívnám fel a figyelmüket:

 • A válságot kiváltó okok nem szűntek meg, veszélyt jelentenek továbbra is.
 • Azonban a jegybankok eszköztára mára kimerült, komoly segítségre kevésbé lesznek képesek (mérlegük már felborult!)

A nyugati világ jelenlegi látszat nyugalma egy olyan eröltetett gazdasági növekedésen alapszik, amelynek nincsenek meg a szilárd, tartós alapjai, tehát belátható időn belül ki fog fulladni. Ez az új válság más lesz, mint a 2008-as, mivel most szerintem az infláció elszabadulására is fel kell készülnünk. Az összeomlást egy magas inflációval jellemezhető “szakasz” előzi majd meg, amelyet a legtöbben nem leszünk képesek kivédeni.

Az elmúlt években olyan mértékben öntötték a pénzt a gazdaságba, újra eladósodott minden szereplő (állam, lakosság, vállalatok), így a kiáramló magas bérek és eröltetett kereslet hatására komolyabb áremelkedés indulhat be. Ennek az első jelei már a legtöbb fejletlenebb EU országban láthatóvá váltak.

Az infláció legjobb ellenszere pedig az arany.

Hogyan vásároljon aranyat?

Kérdés, vásárlási szándék esetén keressen meg.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

2 thoughts on “Az ingatlan mellé aranyat is vegyen

 1. H Marianna

  Kedves Tatár Attila!

  Mit gondol a Fundamenta Lakáskassza befektetésről, ha lakás vagy házvásárlásról, hitelfelvételről van szó?

  • dr.Tatár Attila

   Kedves Marianna,

   Jó termék a Lakáskassza, olcsóbb hitelt vehet fel így, mint a sima banki hitel, de megtakarítási termékként is jó.
   Természetesen a hosszú távú arany befektetés előnyei másról szólnak és a két termék közül nem kell választani, lehetőség szerint mind a kettőnek van helye egy befektetési portfólióban.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal