Hamisították az aranyat!

A napi.hu által 2015 tavaszán feltárt példátlan ügy vádirata szerint az ügyben szereplő cégcsoport (Kézizálog és a Lombard cégek) egyik meghatározó tagjának, a zálogházakat üzemeltető gazdasági társaságnak a vagyoni helyzete, likviditása a globális pénzügyi válsággal összefüggő, illetve egyéb események következtében 2009. év végére súlyosan megromlott; az ekkorra már 15 milliárd forint összegű banki hiteltartozást felhalmozó társaság további működése fenntarthatatlanná vált.

A vád szerint a vádlott (a pápai Lombard fociklub volt tulajdonosa Bíró Péter) ennek leplezése és a záloghitelezési tevékenység bővülésének színlelése céljából a társaság Budapest IX. kerületi zálogfiókjában több mint tízezer darab fiktív zálogjegyet készíttetett, amelyek felhasználásával – a valótlan tartalmú zálogállomány-kimutatások révén – a vádlott által irányított gazdasági társaság 2010. évtől kezdődően nyolc kereskedelmi banktól együttesen mintegy 6 milliárd forint hitelt vett fel, amelyet a társaság később nem fizetett vissza.

A vádlott emellett 2012. és 2014. év között – elsősorban a cégcsoport ezen időszakra szintén fizetésképtelenné vált egy másik cégének képviseletében eljárva – további pénzintézeteket és vagyonos vállalkozókat vett rá kölcsönnyújtásra összesen mintegy 3 milliárd forint összegben. A vádlott a kölcsönök fedezeteként aranytömböket ajánlott fel, amelyek azonban ténylegesen olvasztókemencéjében öntött, döntően rézből készült, csekély értékű tömbök voltak. Amikor a vádlott ezeket a hitelezők rendelkezésre bocsátotta, azokhoz az aranytartalom igazolására megtévesztő iratokat csatolt. A hitelek visszafizetésére nem került sor.

Ezzel párhuzamosan, a cég képviseletében a vádlott a vád szerint több mint 3 milliárd forint összértékben értékesített vállalati kötvényeket kamatfizetés ígéretével oly módon, hogy a kötvényt vásárló – részben magyarországi, részben külföldi – magánszemélyeket és gazdasági társaságokat a zrt. vagyoni helyzete, fizetőképessége tekintetében megtévesztette.

Az ügyben érintett cégcsoport tulajdonosával szemben a Fővárosi Főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A vádban szereplő bűncselekményekért a vádlottat akár 15 évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik – derül ki a Fővárosi Törvényszék közleményéből. A vádlott két év házi őrizetben töltött időt követően jelenleg lakhely elhagyási tilalom hatálya alatt áll.
Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal