Arany adózása

Az arany az más…

Az adózás kérdése kapcsán is meg fog erősödni bennünk ez az érzés.

Más befektetési termékekhez képest az arany már azért is különleges, mert a befektetés tárgya ez esetben fizikailag isa birtokunkba kerül. Vagy személyesen kell átvennünk vagy futár hozza ki hozzánk. A forgalmazót ügyfél regisztrációs kötelezettség terheli, tehát a vásárlás ténye rögzítésre kerül, de ezt követően az arany útja nyomon követhetetlen.

A befektetési célú arany vonzereje értékállósága mellett a speciális adószabályozásban is tetten érhető. Az Európai Uniós csatlakozást követően hazánk az EU jogharmonizációjának keretében átvette az Unió áfa-szabályozását, amely a befektetési célú aranytermékek mentességet biztosít. Tehát a befektetési aranyat sem áfa, sem fogyasztási adó nem terheli.

Ahogy a törvény fogalmaz: mentes az adó alól a befektetési célú arany értékesítése, ideértve az olyan arany alapú pénzügyi műveleteket is – így különösen az aranyban eszközölt kölcsönöket, swap-, határidős ügyleteket -, amelyek a befektetési célú arany megrendelőjét tulajdonosként való rendelkezésre jogosítják. Szintén adómentes a befektetési célú arany Közösségen belülről történő termékbeszerzése és importja.

A másik kérdés az SZJA fizetés. Ha valakinek a vásárolt aranyán nyeresége keletkezik, akkor annak realizálását követően elvileg a nyereségre adót kellene fizetnie a törvény alapvető logikája szerint. Azonban külön befektetési aranyból származó bevételre vonatkozó adófizetési kötelezettség nehezen állapítható meg, így az arany értékesítéséig mindenképpen adómentes, aztán értékesítést követően mindenki maga számítja ki és vallja be az adóját, mert ezt a vásárló cég nem köteles megtenni (nincs forrásadó).

Az értékpapírban testet öltött arany esetében azonban egyértelműen tetten érhető az adófizetési kötelezettség – attól függően, hogy milyen típusú befektetési termékről van szó: bányatársaság részvénye, certifikát, befektetési jegy, tőzsdei kereskedés, stb.

 

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal