Mikor fogy el az arany?

Mármint a még kibányászható aranykészlet. A választ nem tudjuk megadni több okból sem. Részben azért, mert az ismert készletek kitermelése függ a piaci ártól, másrészt folyamatosan új készleteket találnak, amelyek kitermelése szintén kérdéses: megéri-e olyan költségek mellett?

A kérdést tovább bonyolítja, hogy kitermelhető arany nemcsak a földben van, hanem az óceánokban, az űrben – nem kis mennyiségben. Csak jelenleg még nem ismert olyan technológiai megoldás, amellyel ezek a készletek kitermelhetőek lennének ipari méretekben és elfogadható költségek mellett. De ki tudja, hogy meddig lesz ez így?

Mennyi aranyat termelhettünk ki eddig?

Arany készletek kitermelése, aranybánya, befektetés aranybányába, Befektetési tanácsadás, arany termelő országok.

Hát ezt sem tudhatjuk pontosan, különböző becslések történtek nagy hibahatárral. Az elérhető források 160 ezer tonnától 200 ezer tonna aranyig gondolják ezt a teljes arany mennyiséget. 1492-ig, vagyis Amerika felfedezéséig becslések szerint 13 ezer tonnát termelhetett ki az emberiség, de minél messzebb megyünk vissza a múltban, annál nagyobb a bizonytalanság.

Az is döbbenetes, hogy ha ezt a 200 ezer tonnás mennyiséget összeolvasztanánk, akkor a világ teljes aranykészlete beleférne egy 22 méter élhosszúságú kockába vagy éppen egy 27 méter átmérőjű gömbbe.

Arról, hogy a kitermelt arany milyen arányban került az ékszeriparban felhasználásra és mennyi pihen a jegybankok termeiben, itt olvashat.

Mennyi arany lehet a földben?

Egy 2012-es jelentés szerint 439 olyan lelőhely van, ahol legalább 31 tonnát a felszínre lehetne hozni, de ezeknek a töredékén van valódi termelés. Ebben a jelentésben azt írták, hogy a földben lévő arany mennyisége 93 800 tonna lehet. Az is fontos információ, hogy ezeknek a lelőhelyeknek a 20 százaléka olyan helyen van, ahol nehéz a kitermelés valamilyen oknál fogva: ez lehet infrastrukturális vagy politikai feltétel hiánya.

Jelenleg a legnagyobb aranytermelő Kína, aki 2007-től vette át az első helyet, a további élmezőny: Oroszország, Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok. Ez az öt ország határozta meg a világ aranytermelését. Fontos még megemlíteni Peru, Kazahsztán és Dél-Afrika szerepét, de még így is egy szűk körről beszélhetünk.

Azt feltételezik, hogy ha ilyen ütemben halad az arany kitermelése, akkor még 25 évig biztosan nem kell attól tartani, hogy kitermelnénk az összes ismert aranykészletet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük