Arany kereskedés

Az a befektető, aki fantáziát lát az aranyban, valójában még nem döntött el semmit. Számtalan formája létezik az arany befektetésnek.

Arany kereskedés

Akik nem szeretnének fizikai aranyat, hosszú távú arany befektetést, azok számára a napi kereskedés a megoldás. Kezdők számára ez nem ajánlott – legalábbis tanfolyam elvégzése és komoly “háttér támogatás” nélkül semmiképpen sem!

Nagyon szép kereskedési lehetőségek rejlenek az aranyban, de már a megfelelő bróker kiválasztása és a kereskedés egyéb feltételeinek a meghatározása alapvető kelléke a sikeres kereskedésnek. Ezt nem lehet a kereskedés során megtanulni.

Tőzsdetanfolyam akció és időpontok >>>


Fizikai aranyrudak, érmék

Elsősorban a nagybani aranypiac szereplői használják a “London Good Delivery” rudat, melybe 400 uncia színaranyat öntenek, súlya 12,441 kg. Tehetősebb magánbefektetők körében népszerű az 1 kg-os öntött rúd, amely mobiltelefon méretű. A 100 grammos és unciás színarany lapkák már a lakosság jelentős része számára elérhető árban vannak.

Kérjen tanácsot és arany vásárlásra ajánlatot! >>>

A színarany befektetési érmék (bullion coin) pedig a kisbefektetők számára is ideális befektetési méretet kínálnak. A különböző fizikai aranyformák egymásba konvertálhatóak, de nem mindegy, hogy milyen finomítói jelű rúddal ill. bizonylattal rendelkezik az adott termék. A “Good Delivery List”-en lévő finomítók rúdjain kisebb az átváltási diszkont, mint azokon a finomítói rudakon, melyek nincsenek rajta ezen a listán. Másik figyelembe veendő szempont az arany rúd vagy lapka mérete. Minél kisebb a méret, annál nagyobb az átváltási marzs.

Az arany befektetési érmék, a bennük lévő színarany áron felül még némi felárat is tartalmazhatnak (5-10%), mely a verési költséggel és a numizmatikai értékkel függ össze.

Arany emlékérmék, régi aranypénzek

Ez a megtakarítási forma inkább csak a numizmatikában is járatos befektetőknek javasolt, mert a számított aranyértéken felül általában jelentős felárat tartalmazhat az érme, amelynek realitását csak nagy tapasztalattal rendelkező szakértő tudja helyesen megbecsülni.

Arany ékszerek

Az aranyékszerek csak másodsorban tekinthetők befektetésnek, elsősorban divatcikk, olyan öltözködési kiegészítő, amelynek az értéke jelentős mértékben az ékszer stílusától, modelljétől függ. Befektetési szempontból nem ajánlott termék, gyakran csak jelentős árdiszkonton értékesíthető.

Certifikátok

Ezek a fizikai aranyról kiállított olyan értékpapírok, melyeket vagy a másodlagos piacokon vagy a tőzsdéken forgatnak.

Aranyszámla

Az aranyszámla a befektetési arany vásárlás legrugalmasabb formája. Folyamatos és egyedi döntésen alapuló, hosszú távú megtakarítási program indítását teszi lehetővé, miközben a legjobb minőségű aranyat kapja befizetéseiért és a programot bármikor lezárhatja.

Arany bánya társaságok részvényei

Ekkor nem az arany, hanem az azt kitermelő cégek részvényei a befektetés tárgya. Ennek a befektetésnek előnye lehet az osztalékfizetés, hátránya viszont hogy az adott társaságnál kimutatható aranyfedezet és gazdaságosan kitermelhető készlet bizonytalan. Egész más befektetés, mint a tényleges arany vásárlás, ekkor például politikai és környezeti kockázatot figyelembe kell vennünk, a kereskedési kötöttségeket és kockázatokat (tőzsde) is ismernünk kell.

Befektetési alapok (nyersanyag, arany)

Egyre szélesebb a kínálat a különböző nemesfém bányatársasági részvényektől a fizikai arannyal fedezett, tőzsdére bevezetett ETF-ekig. Speciális válogatás szerint ajánlják az arany és más nemesfémek kitermelésével, forgalmazásával foglakozó részvényekből, indexekből válogatott befektetési jegyeket.

Tőzsdei Derivatív arany termékek

Határidős aranykontraktusokat és opciókat adhatunk-vehetünk a különböző tőzsdéken. Ez a kereskedési forma rendkívül gyorsan növekszik az utóbbi években. Előnye, hogy mind spekulációra, mind pozíció fedezésére kis tőkelekötéssel van lehetőség. Ezen kívül vannak fizikai leszállítási lehetőséget kínáló kontraktusok is, melyeken keresztül a fizikai arany gyorsan készpénzzé tehető, vagy megfordítva: kedvező áron szerezhető be fizikai arany.

OTC aranypiac

Az OTC aranypiac 24 órás kereskedésben zajlik telefonon és zárt elektronikus kereskedési rendszereken keresztül. A londoni piac forgalma kimagasló, a teljes kereskedésből mintegy 30-35%, ezenkívül jelentős központ még New York, Zürich, Tokió, Sydney és Hong Kong is.

Arany tőzsdék, árutőzsdék

AZ OTC piacokon folyik az aranykereskedés java része, de az arany piacok is tartják pozícióikat. Főleg a tőzsdei futures és opciós kereskedés volumene kiemelkedő. A tőzsdén kereskedett arany kontraktusoknak csak igen kis része kerül fizikailag is leszállításra. Az aranykereskedelem legnagyobb forgalmú tőzsdéi:
-NYMEX (New York Mercantile Exchange)
-COMEX
-Zürich
-TOCOM (Tokyo Commodity Exchange)
-MCX India

ETF-ek, certifikátok

A tőzsdén kereskedett alapok (ETF) közűl 2003-ban indultak az első nemesfémekbe (arany, ezüst) fektető alapok. Az értékpapírosított aranykereskedésből legalább 70% az ETF-ekben zajlik. Népszerűek még a tőzsdén kereskedett certifikátok is. Az ETF piacnak igen jelentős visszahatása van a fizikai aranypiacra is. Az ETF-ek mögé felhalmozott aranykészlet már a nagy jegybankok és az IMF aranykészletét közelíti.

Ne döntsön elhamarkodottan, kérjen tanácsot.
Befektetési tanács, ami nem csak aranyról szól: Kérjen tanácsot és arany vásárlásra ajánlatot! >>>

Befektetési kérdésben kérje segítségünket:

Kapcsolatfelvétel

dr.Tatár Attila
0620/462-8850
info@bankweb.hu (adja meg a levélben a telefonszámát is)

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal