Befektetés

Mit kell tudni az aranyról?

Az arany a természetben elemi állapotban termésarany és ércásványok (pl:arzenopirit) formájában fordul elő. Vegyületei többféle módon előállíthatók. A meddő kőzetekből cianidokkal oldják ki lúgos közegben, ekkor cianid-komplexek képződnek. Ebből cink hozzáadásával kiválik az arany.

Még a legtöményebb sósavban, kénsavban és salétromsavban sem oldódik, ami miatt a nemesfémek királyának is nevezik. A királyvízként ismert tömény sósav és tömény salétromsav 3:1 arányú elegyében keletkező nitrozil-klorid (NOCl) azonban feloldja.

Az aranyat unciában (angolul: ounce, rövidítése: oz.) mérik. 12 uncia = 373,24 g

Az aranyötvözet finomsági fokának kifejezésére szolgáló mértékegység a karát. A tiszta arany 24 karátos.

Az arany – köszönhetően annak, hogy nem korrodálódik – már nagyon régóta ékszerek alapanyaga és fizetőeszköz.
Becslések szerint az emberiség a történelem előtti időktől napjainkig mindössze annyi aranyat termelt ki, amennyi együttesen egy kb. 27 méter átmérőjű gömböt töltene meg.

A világtengerekben rendkívül ritka eloszlásban, oldott állapotban mintegy 1 trillió tonna arany található, ennek kinyerésére alkalmas technológia azonban jelenleg nem létezik.

A világ aranytermelése

Ország

Termelés (2007) ezer kg

Részesedés a
világtermelésből (%)

1.

Kína

275

11,6

2.

Dél-afrikai Köztársaság

252

10,6

3.

Ausztrália

246

10,3

4.

Amerikai Egyesült Államok

238

10,0

5.

Peru

170

7,1

6.

Oroszország

157

6,6

7.

Indonézia

118

5,0

8.

Kanada

101

4,2

9.

Üzbegisztán

85

3,6

10.

Ghána

84

3,5

11.

Pápua Új-Guinea

65

2,7

12.

Chile

42

1,8

13.

Brazília

40

1,7

14.

Mexikó

39

1,6

Többi ország

471

19,8

Összesen

2383

100,0

A világ aranykészlete

A világ felszíni aranykészlete a történelem során kitermelt összes aranyat magában foglalja. Súlya mintegy 167 000 tonna, kb. 5,2 milliárd uncia. ( 1 uncia 31,103 gramm ). Értéke közel 4500 milliárd dollár értéket képvisel (2009 február). Ha ezt összehasonlítjuk az éves kitermelési adatokkal, akkor kiszámolhatjuk, hogy a mai modern eszközökkel is 64 évre volna szükség a felszíni aranykészlet megduplázásához. Bár az aranymosás és bányászat többezer év óta zajlik, mégis a világ teljes felszínre hozott készletének 75%-át az utóbbi száz évben bányászták ki. A felszíni készlet fele ékszerben van, a többi a központi bankok és magánbefektetők trezorjaiban valamint ipari aranyban áll.

Arany és válság…

Előbb a dollár gyengélkedése, később a gazdasági válság ismét reflektorfénybe állította az aranyat, mint potenciális befektetési lehetőséget. Nem csak hazánkban, de az egész világon hihetetlenül gyorsan nő az érdeklődés az arany, mint befektetési termék iránt. De milyen lehetőségeink vannak, ha aranyat akarunk birtokolni, ha aranyból akarunk profitálni?

A kisebb spekulációs kilengésektől eltekintve elmondható, hogy az arany árfolyama több száz évre visszatekintve stabilan emelkedett. Ennek a legegyszerűbb magyarázata az, hogy a Föld népességének valamint az ipari felhasználásnak a növekedésével egyre csökkenő kibányászható tartalékok állnak rendelkezésre. A legelemibb piacgazdasági tételek egyike pedig az, hogy a kínálat és a kereslet határozzák meg az árakat. Ha nagyobb a kereslet, mint a kínálat, akkor az árak emelkednek.

Hogyan vásároljon aranyat egy kisbefektető:

– Hosszú távú tervezés és nem spekuláció nagy összeggel. A rövid távú spekulációval nagyot lehet nyerni, de bukni is!

– Az arany-portfólió folyamatos bővítése. Nem egyszerre vásárolni nagyobb összegért aranytömböt, hanem rendszeresen (hetente, havonta) kisebb összegeket érdemes befektetni. Ezzel nagy eséllyel kiegyenlíthetők a napi árfolyam ingadozások, és kivédhető, hogy egy magas árfolyamú napon vásároljunk be aranyból.

– Olyan aranytermékek vétele, ahol az eladási ár és vételi ár között minél kisebb a különbség,  az árak naponta kerülnek megállapításra.

– Csak olyan forgalmazótól szabad vásárolni, aki garantálja a befektetési arany visszavásárlását is és biztosak lehetünk a megfelelő minőségben.

– Csak olyan befektetési aranyat érdemes megvenni, melyet “bárhol” a világon felvásárolnak, amely hiteles és elismert gyártótól, kibocsátótól származik.

– A legjobb minőséget, a 999,9 ezrelék finomságot érdemes venni.

Kérjen arany vásárlásra ajánlatot! >>>

Az arany és az adó

Az általunk forgalmazott befektetési és numizmatikai aranyakat nem terheli általános forgalmi adó – ÁFA – a 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 235. és 236. §-a alapján. De ezen túlmenően eladásakor az értékesítéséből származó jövedelem adóköteles, melyet a mindenkori személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint kell bevallani és megfizetni. Azaz az eladási ár és a beszerzési ár közti különbség -korrigálva a törvény által elszámolhatónak elismert értékesítési költségekkel – jövedelemnek minősül, és SZJA köteles. De mivel ez nem forrásadó, adólevonás az eladási ár kifizetésekor nem történik. Az adót az eladó köteles önbevallással rendezni. Az önbevallásból eredően nincs megkülönböztetés a jövedelem-bevallásban a tekintetben, hogy az eladás belföldön vagy külföldön történt-e.

Befektetési kérdésekben kérje segítségünket:

Kapcsolatfelvétel:

dr.Tatár Attila
0620/462-8850
info@bankweb.hu (adja meg a levélben a telefonszámát is)

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal