Arany kereskedési központ Kínában

Kína a legnagyobb aranyimportőr, illetve aranytermelő ország. A Reuters értesülése szerint tovább erősödhet a pozíciója, mivel egy globális arany kereskedési platform elindítását tervezik.

Kína végső célja egy olyan aranytőzsde létrehozása, amely a londoni és a New York-i tőzsdékkel versenyezhetne.

A kínai börze már megkapta az új rendszerhez az engedélyt a jegybanktól, és több nagybankot is megkerestek (HSBC, Standard Bank, Standard Chartered, Bank of Nova Scotia) és felkértek a globális platform létrehozásában való részvételre.

Első lépésben azonnali arany és egyéb nemesfém kontraktusok kötésére nyílna lehetőség, majd a derivatív termékek kereskedését is bevezetnék. Kezdetben hároméves jüanban denominált fizikai kontraktusokkal lehetne kereskedni, az egyéb nemesfémekkel történő kereskedelem részleteit még nem véglegesítették.

Az új platform kedvező pillanatban jön létre, hiszen a befektetők bizalma meginoghatott a londoni illetve New York-i piacokban, miután újabb manipulációs botrányra derült fény. A Barclaysra a brit FCA pénzügyi felügyeleti hatóság 26 millió fontos büntetést szabott ki, miután a brit nagybank egyik alkalmazottjának lehetősége volt manipulálni a londoni aranyárat a pénzintézet laza belső szabályai miatt.

Forrás: portfolio.hu

Aranycenter kiegészítés:

Kína nem csak gazdasági nagyhatalom, hanem tudatosan építi pozícióit a pénzpiacokon is. A folyamat akkor kezd majd izgalmassá válni, amikor egy ázsiai pénzpiaci központ (Dél-Korea, Japán és Kína együttműködésében) forgalma már eléri a jelenlegi londoni és New York-i forgalom volumenét. A folyamatnak csak az elején tartunk, de az irány egyértelmű…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük