2014. nem az arany éve volt

Szerdán az arany árfolyama 2,39 dollárral, 0,20 százalékkal csökkent, unciánként 1181,98 dollár volt. Az arany ára 2014-ben 1,66 százalékkal esett vissza, és valószínűleg ez a trend folytatódik 2015-ben is.

Fizikai arany, befektetési arany vásárlása. Aranyszámla megtakarítás.Az Oroszországgal kapcsolatos bizonytalanságok és egy esetleges görögországi politikai válság veszélye megtámogatta az arany árát az év utolsó napjaiban, de összességében nem akkora mértékben, hogy éves szinten drágult volna a nemesfém.

Biztonsági menedék versus erős dollár

2014-ben több nemzetközi esemény miatt is nőhetett volna az arany ára, leginkább az orosz-ukrán konfliktus, az afrikai ebolajárvány vagy Irakban az iszlamista fegyveresek megerősödése miatt. Ez azonban nem történt meg, mert az arany jegyzéséhez használt amerikai dollár stabilan erősödött az év során, ez pedig alacsonyan tartotta az árszintet.

Csökkenő volatilitás

Az arany árfolyama 2014-ben sokkal szűkebb tartományban mozgott, mint 2013-ban. Míg 2013-ban 28 százalékos éves esést kellett elviselni a befektetőknek, addig 2014-ben 1130 és 1390 dollár között mozgott az unciánkénti árfolyam.

Mi várható 2015-ben?

Georgette Boele, az ABN Amro árupiaci elemzője szerint a dollár 2015 elején is erős marad, ha ehhez pedig hozzáveszik az amerikai jegybanki alapkamat várható emelkedését, akkor valószínű, hogy tovább csökken az arany ára, elérheti az unciánkénti 1000 dolláros szintet is.

Forrás: napigazdasag.hu

Aranycenter kiegészítés:

Annak eldöntésében, hogy érdemes-e aranyat venni, szerintem a fenti cikk nem sokat segít. Nekünk kell hosszabb távú (egy év nem elég) elemzést készítenünk és eldöntenünk, hogy mennyire nagy a baj a világban és mennyire hiszünk az aranyban. A hit fontos, de azért az objektív elemzés is sokat segít – ezért rövidesen készítek egy arany elemzést és előrejelzést én is.

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal