Az arany lesz idén a nyerő

Az arany lesz az idei év nyerő befektetése. Lássuk, hogy miért gondolom ezt.

Az év első napjaiban elkészítettem egy átfogó elemzést arról, hogy mely tényezők határozzák meg 2016-ban az arany árfolyamának alakulását. Az elemzést itt olvashatja.

Az akkori megállapításaim ma is időtállóak, – bár természetesen történtek változások. Ma már a legtöbben a FED kamatemelés további késlekedésével számolunk, kevesebb alkalommal és kisebb mértékben kerülhet erre sor, ami az arany szempontjából kedvező változás.

Márciusban már látható, hogy az előrejelzés jó volt, hiszen az év végéhez képest közel 20%-os áremelkedés máris bekövetkezett. Ez kevesebb, mint három hónap alatt eléggé impozáns. Különösen az, hogyha a tőzsdék átlagos 10-20%-os áreséséhez vagy a tovább csökkenő betéti, állampapír és kötvény kamatokhoz viszonyítom.

Természetesen nem gondolom, hogy az év egészében ilyen gyors emelkedés várható, de az emelkedésnek további tere van, látok olyan tényezőket, amelyek azt mutatják, hogy még tud emelkedni az arany árfolyama.

A legfontosabb tényező az, hogy a világgazdaság recessziós félelmei erősödnek. Az USA és az EU gazdasága is helyben jár, nem indulnak meg azok a kedvező folyamatok, amelyek a gazdasági növekedést segítenék, sőt egyre nagyobb a defláció és a hosszabb stagnálás esélye. Ilyen körülmények között pedig az arany vonzó befektetéssé válik.

Nézzük meg az arany chart alakulását az elmúlt három évben. Látható, hogy az árfolyam 1600 USD-ról csökkent nagyobb hullámzásokkal, de folyamatosan és valahol 1060 USD körül érte el a minimumát. Ez a minimum már a kitermelési költségek által is ” megtámasztott” legalacsonyabb árnak tekinthető, melynél lejjebb csak rövid időre, nagy érzelmi hullámzások taszíthatták volna az arany árát.

De nézzünk meg egy közelebbi időszakot is a charton. A hat hónapos ábra már a bekövetkezett emelkedést közelebbről is mutatja.

Láthatjuk, hogy az emelkedés milyen intenzív, gyors volt. Ez azért tartósan csak rendkívüli események (mint a 2008-as válság volt) esetén szokott bekövetkezni, most talán még itt nem tartunk – bár egy cikket arról is tudnék írni, hogy nem is vagyunk olyan messze egy hasonló válságtól. Főleg azért nem, mert az akkori kiváltó okok nem szűntek meg, csak a jegybankok „lőtték el az összes puskaport”…

Meddig tarthat az arany áremelkedése?

Mindenkit az érdekel, aki hisz a technikai elemzésben, hogy hol van az a pont, amikor kijelenthetjük, hogy az áremelkedés már egy új trend és nem csak egy egyedi kiugrás? Ezt most elég nehéz megállapítani, mert nem egyértelmű az ábra, például több ellenállást is behúzhatnék. Mindenesetre az elemzés és a fundamentális okok alapján én azt a pontot, amikor ez az emelkedés már egy új trendet is jelenthet, valahova 1300-1400 USD közé tenném. Tehát még van hova emelkedni hosszabb távon is.

Az optimizmusomat arra alapozom, hogy a világgazdaság folyamatai kedvezőtlenül alakulnak. Az Egyesült Államokban a választási években semmi sem történik, a nagy cirkusz leköti az emberek figyelmét, kivárás zajlik. Az EU csapdában vergődik, a migrációs gondok az időjárás kedvezőbbre fordulásával erősödni fognak, a nagy kötvényvásárlási program, kamatcsökkentés, stb. pedig nem fejt ki kellő kedvező hatást.

Az ázsiai térség sem képes jelenleg a „világgazdaság motorjává” válni, szóval semmi okunk sincs optimizmusra. Ehhez még hozzá vehetem, hogy a tőzsdéken feszül a túlfújt lufi és egyébként is eltűntek a befektetési alternatívák. Szóval a befektetők a menedéket jelentő arany felé fognak fordulni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük