Nő a magyar aranytartalék

3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelte aranytartalékát a jegybank – jelentette be Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A tartalék 12,5 kilós arany rudakban van, és repülővel már Magyarországra is szállították. Matolcsy elmondta: Orbán Viktor kezdeményezte egy éve, hogy az MNB gondolja át az aranystratégiát, ezután döntöttek a tartalék növelése mellett.

Nagy Márton, a jegybank alelnöke elmondta, hogy a 31,5 tonna arany az MNB tartalékának 4,4 százalékát teszi ki. Monetáris politikai szempontból stabilitási szerepe van az aranynak, bizalmat épít a jegybankkal szemben. A régióban amúgy a lengyeleknek van a legtöbb aranyuk, 112 tonna, arányaiban pedig Romániának, ott 103 tonna a tartalék 10 százalékát teszi ki.

A sajtótájékoztatón Nagy elmondta, hogy a legtöbb aranya az Egyesült Államoknak van, 8000 tonna, de az elmúlt években Kína és Oroszország is elkezdett aranyat felhalmozni.

A jegybank első lépésben hazahozatta a már meglévő 3,1 tonnás aranytartalékot, ez már itthon volt, amikor a Monetáris Tanács döntött arról, hogy tízszeresére emeli a tartalékot. Ez a megemelt mennyiség, 31,5 tonna arany már itthon van – jelentette be az MNB elnöke.

Október eleje óta 1190-1230 dollár között ingadozott az arany unciánkénti árfolyama és azt feltételezve, hogy október elején történt a vásárlás, majd a fizikai hazaszállítás, így másfél éves mélypont körüli áron vásárolhatott az MNB aranyat. Újságírói kérdésre Nagy Márton nem kívánta kommentálni a lehetséges vételárat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük