A régió országai aranyat halmoznak fel

A héten Robert Fico szlovák ex-miniszterelnök és a Smer nevű párt elnöke azt kérte a szlovák parlamenttől, hogy kötelezzék a Szlovák Nemzeti Bankot az ország aranykészletének hazahozatalára Nagy-Britanniából. A volt kormányfő szerint a történelmi példák azt mutatják, hogy a nemzetközi politikában az országok gyakran legközelebbi szövetségeseikben sem bízhatnak meg, s erre példaként a Csehszlovákiát a náci Németország kezére játszó 1936-os müncheni egyezményt említette újságíróknak.

Fico a Bloomberg tudósítása szerint úgy vélte, hogy a szlovák aranykészlet a közelgő brexit és egy esetleges globális gazdasági válság miatt sincs többé biztonságban az Egyesült Királyságban. Az összefoglaló Fico szavait párhuzamba állította a többi közép- és kelet-európai nacionalista politikus és kormány aranyhoz való viszonyulásával.

Lengyelország épp a múlt héten fejezte be mintegy 100 tonnányi aranykészletének hazaszállítását. Adam Glapinski jegybankelnök szerint a lépést nem az indokolta, hogy megbízhatatlannak tartanák Nagy-Britanniát. Egyszerűen csak demonstrálni szerették volna az 586 milliárd dolláros lengyel gazdaság erejét, amely a legnagyobb Európa keleti felén – írja a Bloomberg. Lengyelország az elmúlt két évben megduplázta aranykészleteit, amely mostanra a régió legnagyobbjára hízott.

A Bloomberg megemlíti, hogy Orbán Viktor is növelte a biztonságos menedéknek számító arany  készletét, hogy így növelje a tartalékok biztonságát. De Szerbia erős embere, Aleksandar Vucic is nemrég az aranykészlet nagyobb felhalmozására biztatta az ország jegybankját. Ennek indokaként egy közelgő gazdasági válságot említett.

Oroszország és Kína is aranytartalékot növel

Ezek a lépések a tükrözik az elmúlt években Oroszország és Kína által megtett lépéseket. A két ország nem dollárban lévő tartalékainak összege már eléri a 3 ezer milliárd dollárt, amint próbálják a függésüket csökkenteni az Egyesült Államoktól a geopolitikai viták miatt.

Az európai ex-kommunista országok részéről tapasztalható aranyláz okai viszont ennél változatosabbak és összetettebbek. Az igazi ok azonban elég egyszerű. Amint arra Vuk Vukovic, zágrábi politológus-közgazdász is rámutatott: az arany fontos jelkép. Ha az állam aranyat vásárol, akkor azt az emberek mindenhol a gazdasági függetlenség jelképeként értelmezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük