Mitől erősödik az arany iránti kereslet?

Régen nem látott csúcsra emelkedett a tőzsdén jegyzett alapokban (ETF) lévő arany mennyisége. A szakértők szerint a koronavírusról szóló hírek, az alacsony kamatok és jegybankok tartalékfeltöltései is hajtják a keresletet.

Hét éves csúcsra emelkedett a tőzsdén jegyzett alapok (ETF-ek) által birtokolt arany mennyisége a Bloomberg tudósítása szerint. A hírügynökség szerint összesen 2.561 tonna aranyat birtokoltak ezek az alapok, ami 2013. januárja óta a legmagasabb érték, s alig marad el a 2012. decemberében beállított csúcstól.

A Bloomberg szerint az arany iránti kereslet élénkülésének utolsó hulláma a kínai koronavírusról szóló híreknek köszönhető, a befektetők ugyanis az elmúlt időkben egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a menedéknek tekintett eszközök iránt, mint a német és amerikai államkötvények és az arany. Az arany iránti keresletet a jegybankok vásárlásai és a reálgazdasági folyamatok is erősítik.

Az árfolyam 2013 eleje óta folyamatosan csökkent, egészen 2015 decemberéig, amikor 1050 dollár alatt is járt. Az utána következő négy évet az 1170 és az 1360 dolláros szint által kijelölt sávban töltötte az árfolyam tavaly nyárig, amikor innen felfelé sikerült kitörnie. A Bloomberg szerint egyébként 2016. elejétől kezdve minden évben pozitív tőkeáramlást tudtak regisztrálni az aranyat tartó ETF-ek.

Az, hogy most 1560 dollár felett van az árfolyam jórészt annak köszönhető, hogy a Fed monetáris politikájában tavaly éles fordulat következett be: nyilvánvalóvá vált, hogy az amerikai jegybank nem fog tovább szigorítani, s újra a lazítás és a kamatcsökkentés van napirenden. Sőt, az amerikai reálhozam már negatív, amitől vonzóbbá váltak az olyan befektetési eszközök, mint az arany.

Még ha javulna is a koronavírussal kapcsolatos helyzet, akkor is több nyomós ok van arra, hogy miért várható az aranyba történő tőkeáramlás fennmaradása. A Fed növekvő mérlege, az alacsony reálkamatok és az, hogy a nagy jegybankok láthatóan nem fogják normalizálni monetáris politikájukat mind ezt erősítik – mondta Nicholas Frappel, az ABC Bullion szakértője.

Ha a vírus ellen sikeresen tudnák felvenni a harcot, várhatóan az is csak átmeneti visszaesést eredményezne az ETF-ek által tartott arany mennyiségében. Az alacsony kamatok, a geopilitikai kockázatok és a lehetséges kereskedelmi viták megfelelő mértékben fogják a jövőben is támogatni az arany iránti keresletet – írta John Sharma, a National Australia Bank Ltd. közgazdásza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük