Arany vagy kriptovaluta?

Jól indult az év az arany számára, 2017-ben már a második évét fejezte be drágulással. A 14 százalékos éves emelkedés a legnagyobb felfelé történő kiugrás a 2010-es 29,5 százalékos növekedés után – hívja fel a figyelmet Dennis Gartman árupiaci elemző.

Azi áremelkedést nehéz lett volna előre megjósolni, hiszen nagyban köszönhető volt annak, hogy a globális gazdasági növekedés gyorsult, valamint az amerikai gazdaság is jól teljesített.  Trump viselkedésének, az USA belpolitikai botrányainak, valamint a felerősödő nemzetközi konfliktusoknak is köszönheti az arany a lendületét. Gartman szerint az elmúlt év ismét csak azt mutatta, hogy az arany sokkal inkább hosszú távú befektetés, mivel a rövid kihatású események nem befolyásolták az árfolyamát.

“Elég stabil kijelentés, hogy 2018-ban az arany folytatja a drágulást, köszönhetően a gyenge amerikai dollárnak, a magas költségvetési hiánynak és eladósodottságnak. Ráadásul mindez kéz a kézben érkezik a potenciális egyesült államokbeli bérinflációval és újabb geopolitikai konfliktusokkal” – magyarázza a szakértő.

A szakértő egyetért az 1500 dolláros unciánkénti árat jósló Mark O’Byrne-nel, a GoldCore elemzőjével. Szerinte minden Észak-Koreán és a közel-keleti helyzet további alakulásán múlik. A térségben beérhet az iráni tüntetéshullám, Szaúd-Arábia és az öböl-államok harca Katarral és Teheránnal, valamint Trump is megbolygatta a méhkast, amikor elismerte Jeruzsálemet mint Izrael fővárosát azzal, hogy odaköltöztette az amerikai nagykövetséget.

A Bank of China kereskedelmi elemzése szerint is az árupiaci cikkeké, kivált a fémeké lehet a 2018-as év. “A kedvező gazdasági növekedési adatok, a dollár gyengesége, a csökkenő kötvényárak mellett a nyersanyagok teljes virágzása kezdődhet el” – írta idei évre vonatkozó jóslatában Csiao Fu, a kereskedelmi bank árupiaci stratégiájának vezetője. A BoC szerint már az év első felében 7,500 dollárra emelkedhet a réz, és 1400 dollárra az arany unciánkénti árfolyama.

Fontos hír, hogy Kína a jövőben visszavesz, vagy akár teljesen fel is hagy az amerikai kötvények vásárlásával. A világ legnagyobb amerikai állampapír birtokosaként – 1190 millárd dollárnyi papírt birtokolnak – egy ilyen lépés érthető módon gyengítette az amerikai fizetőeszközt.

Az arany az elmúlt hónapban, december közepe óta közel 80 dollárral emelkedett, de Ole Hansen, a Saxo Bank elemzője szerint hamarosan korrekciónak kell jönnie. De aztán a magas olajár még lendületben tarthatják az arany árát, így középtávon érdemes tartani az arany készleteket.

Forrás: napi.hu

Minden vélemény számít!

Név *
Email *
Weboldal