Arany vagy kriptovaluta?

Jól indult az év az arany számára, 2017-ben már a második évét fejezte be drágulással. A 14 százalékos éves emelkedés a legnagyobb felfelé történő kiugrás a 2010-es 29,5 százalékos növekedés után – hívja fel a figyelmet Dennis Gartman árupiaci elemző.

Azi áremelkedést nehéz lett volna előre megjósolni, hiszen nagyban köszönhető volt annak, hogy a globális gazdasági növekedés gyorsult, valamint az amerikai gazdaság is jól teljesített.  Trump viselkedésének, az USA belpolitikai botrányainak, valamint a felerősödő nemzetközi konfliktusoknak is köszönheti az arany a lendületét. Gartman szerint az elmúlt év ismét csak azt mutatta, hogy az arany sokkal inkább hosszú távú befektetés, mivel a rövid kihatású események nem befolyásolták az árfolyamát.

Arany lapka vásárlás, befektetési arany vagy bitcoin? Az aranyár nő, napi legjobb arany ár, befektetési tanácsadás. Az arany menedék, biztonság.„Elég stabil kijelentés, hogy 2018-ban az arany folytatja a drágulást, köszönhetően a gyenge amerikai dollárnak, a magas költségvetési hiánynak és eladósodottságnak. Ráadásul mindez kéz a kézben érkezik a potenciális egyesült államokbeli bérinflációval és újabb geopolitikai konfliktusokkal” – magyarázza a szakértő.

A szakértő egyetért az 1500 dolláros unciánkénti árat jósló Mark O’Byrne-nel, a GoldCore elemzőjével. Szerinte minden Észak-Koreán és a közel-keleti helyzet további alakulásán múlik. A térségben beérhet az iráni tüntetéshullám, Szaúd-Arábia és az öböl-államok harca Katarral és Teheránnal, valamint Trump is megbolygatta a méhkast, amikor elismerte Jeruzsálemet mint Izrael fővárosát azzal, hogy odaköltöztette az amerikai nagykövetséget.

A Bank of China kereskedelmi elemzése szerint is az árupiaci cikkeké, kivált a fémeké lehet a 2018-as év. „A kedvező gazdasági növekedési adatok, a dollár gyengesége, a csökkenő kötvényárak mellett a nyersanyagok teljes virágzása kezdődhet el” – írta idei évre vonatkozó jóslatában Csiao Fu, a kereskedelmi bank árupiaci stratégiájának vezetője. A BoC szerint már az év első felében 7,500 dollárra emelkedhet a réz, és 1400 dollárra az arany unciánkénti árfolyama.

Fontos hír, hogy Kína a jövőben visszavesz, vagy akár teljesen fel is hagy az amerikai kötvények vásárlásával. A világ legnagyobb amerikai állampapír birtokosaként – 1190 millárd dollárnyi papírt birtokolnak – egy ilyen lépés érthető módon gyengítette az amerikai fizetőeszközt.

Az arany az elmúlt hónapban, december közepe óta közel 80 dollárral emelkedett, de Ole Hansen, a Saxo Bank elemzője szerint hamarosan korrekciónak kell jönnie. De aztán a magas olajár még lendületben tarthatják az arany árát, így középtávon érdemes tartani az arany készleteket.

Forrás: napi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük