A németek aranyat vesznek

Csaknem 50%-kal nőtt 2017-ben a németek aranyfedezetű értékpapír-állománya – írja a német tőzsde adatai alapján a Reuters, megjegyezve: az aranyat általában biztos menedéknek szokták tekinteni a piaci szempontból bizonytalan időkben.

A tőzsde tíz éve kereskedett, Xetra-Gold nevű, fizikai arany fedezettel bíró értékpapírjai 2017 végén 175,04 tonna aranyra szóló követelést testesítettek meg, szemben az egy évvel korábbi 117,59 tonnával. Összesen immár 6,1 milliárd euró fekszik Xetra-Goldban a Deutsche Börse adatai szerint.

Egyre több német kisbefektető, családi cég és vagyonkezelő fektet aranyba, a kereslet megugrása azonban elsősorban a nagyobb intézményi befektetőknek köszönhető.

Tavaly közel 14%-ot emelkedett az arany azonnali árfolyama, a mostani 1317 dollár körüli szintje pedig 4 hónapos csúcsot jelent. A mai napon azonban nagyjából stagnál az árfolyam.

Forrás: portfolio.hu

Aranycenter.hu kiegészítés:

Látszólag a világgazdaságban minden rendben. Végre túljutottunk a válságon, ismét növekedés tapasztalható a világ összes régiójában. Elméletileg semmi ok az aranyvásárlás megugrására.

Azonban ha egy kicsit megkapargatjuk a felszínt, akkor azt látjuk, hogy

  • a válságot kiváltó okokat nem kezelték megfelelően
  • a jegybankok „pénzesője” hatalmas likviditást teremtett a pénzpiacokon, ennek a lufinak a leeresztésére nincs példa, gyakorlat, ezért csak lassan mehet végbe
  • ismét a banki szigorítások lazítása zajlik, lufit fújunk a hitelpiacon, a tőzsdéken és a kötvénypiacon.
  • Hatalmas adósság-hegyen ül a világ: az államok, a lakosság és a vállalatok egyaránt eladósodtak
  • a politikai, háborús és terror helyzet komoly feszültségeket rejt
  • mindenhol nőnek és soha nem látott mértékűek a vagyoni-jövedelmi különbségek

Közben a kapitalizmus alapbetegségére, a túltermelési válságokra sem találtak ki hatékony orvosságot, zajlik a menekültválság és folytathatnám.

Egyedül a technológiai fejlődés, a 4. ipari forradalom, Big Data (sorolhatnám a divatos szlogeneket) jelenthet valami pozitív elemet a fenti képben, de ezek a változások is inkább bizonytalanságot és nem egyértelmű megoldásokat jelentenek (munkanélküliség, magánszféra elvesztése, generációs feszültségek, nyugdíj kérdés, stb.).

Hát ezért vásárolnak még most jó áron aranyat a németek…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük