Az arany és a tőzsdei medvék

Meglepő dolgot tapasztaltunk a mostani koronavírus pánik kapcsán: az arany a tőzsdékkel esett. Mi történhetett? Hiszen pánik esetén mindenki a menedékbe szeret vonulni és most esik az arany ára?

Azt szeretem az elemzőkben, hogy utólag minden helyzetre remek magyarázattal szolgálnak, csak előzetesen nem tudnak „megjósolni” semmit. Az arany fent említett áresésére is több magyarázatot olvastam, választhat mindenki a saját szájíze szerint:

  • a tőzsdei veszteség/letétigény fedezetéül eladták a nyereséges arany pozíciót
  • nem gondoltak a járvány elhúzódására, nem keresték a menedéket
  • likviditást teremtve mindent eladtak
  • már eleve elég magas volt az ár, ezért jött inkább korrekció
  • a gazdaságélénkítő csomagokban bíztak, nem menekültek aranyba
  • több fenti érv egyszerre

Az arany előző év márciusától 27%-os emelkedést produkált április 3-ig, szóval nem teljesített rosszul a járvány ellenére sem. A fenti ábrán jól látszik a járvány miatt kitört pánikszerű áresés, majd a visszapattanás. 13% le, majd fel… Mindez két hét alatt.

Akkor most menedék az arany vagy nem?

Azt is mondhatnánk, hogy a gyors visszapattanás arra utal, hogy mégis érvényesül az arany egyfajta menedék szerepe, csak kicsit megkésve. Nem szeretnék állást foglalni ebben a kérdésben, mert őszintén szólva nem tartom fontosnak.

Nekem az arany egy hosszú távú befektetési termék, olyan döntés, ami inkább a pénzpiacok mellett szükséges biztonsági tartalék szerepét tölti be. Nem vonok le következtetést a rövid távú ármozgásokból, inkább a több éves grafikont figyelem::

2016-tól az arany 55%-os áremelkedésével az én elvárásaimnak megfelelt. Ez évi 13%-os hozam.

Arról nem is beszélve, hogy a fenti 4 év is még rövid táv. 🙂

Vásárolja az aranyat rendszeres, kis összegű megtakarításként. Így kedvező árat érhet el és felhalmozhat idős korára egy biztonsági arany tartalékot. Erre a legjobb eszköz egy aranyszámla. Olvassa el az aranyszámla működését.

Bármilyen jellegű befektetési kérdés kapcsán keressen meg még a döntés meghozatala előtt. (Gyakran keresnek meg akkor, amikor a megvásárolt termékeik nem a várakozásnak megfelelően alakulnak…. Mit tudok ilyenkor csinálni?)

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük