Arany és a tőzsdei pánik

Ez a mostani koronavírus pánik kicsit más, mint azok a tőzsdei medve piacok, amelyeket eddig megéltünk. Szerintem éppen az arany viselkedése az egyik „jelző”, hogy most minden eltérően fog alakulni.

Az arany korábban menedékként viselkedett és pánik idején komoly emelkedést mutatott az árfolyama: ide menekült a pénz. Most a koronavírus kapcsán megindult tőzsdei árzuhanással egy időben az arany ára is esik. Miért van ez? Erről részletesen ebben a cikkben olvashat.

Tehát az arany szerepe a pénzpiaci termékek között sokat változott: olyanná vált, mint a többi szokott termék, erős spekulatív kereskedés zajlik benne, amelynek hatására nőtt a volatilitása és kapcsolata a tőzsdei ármozgásokkal megváltozott. Ezeknek a változásoknak szerintem két oka van. Egyrészt félelmetesen megnőtt a pénzpiacok mérete, olyan mennyiségű pénz keresi a helyét, mint még soha, másrészt a pénzpiaci szereplők is új kereskedési, hozamszerzési módszereket fejlesztettek ki. Magyarul az aranynál is sokkal nagyobb a rövid távon gondolkozó, azonnali hasznot lefölöző kereskedő, nőtt az algoritmus kereskedés részaránya. Ha veszteségük van a tőzsdén, akkor azt bármelyik terméken elért nyereségük realizálásával kompenzálják.

Akkor már ne is vegyük hosszú távra az aranyat?

A tények makacs dolgok. Az arany alapvető tulajdonságai nem változtak meg (kevés van belőle, a legtöbb ember még mindig menedékként tekint rá, értékmegőrző, stb.) és ez a pánik erősödésével az arany menedék jellegét is előtérbe fogja hozni. Meg fognak jelenni azok a vevők, akik a menedéket keresik.

Ezért az arany vásárlását változatlanul jó ötletnek tartom, de nem a pánik küszöbén vagy közepén kellene egyszeri nagy tételben venni, hanem jobb megoldás a rendszeres, folyamatos vásárlással történő készlet „felhalmozás”. Erre az aranyszámla a megfelelő eszköz. A legtöbb embernek nincs is más lehetősége, hiszen egyszerre nem is áll rendelkezésre nagyobb mennyiségű pénze.

Aranyszámlára „négykilences” minőségű fizikai aranyat itt tud vásárolni:

Arról is már többször írtam, hogy hol és milyen aranyat vegyünk. Most csak egy pár kapcsolódó cikket szeretnék a figyelmükbe ajánlani:

Nagyon ritkán van ekkora árrés az ezüst és az arany ára között, így érdemes lehet az ezüst vásárláson is elgondolkozni.

Befektetési tanácsot még a vásárlás ELŐTT érdemes kérnie….

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük