Az arany jól teljesít a járvány során

Az első negyedévben az aranyból világszerte 1.084 tonnát adtak el, ami 1%-kal több, mint 2019 azonos időszakában. E közben a kínálat 4 %-kal csökkent a koronavírus-járvány miatti leállások következtében.

A tőzsdén kereskedett arany befektetési alapok (ETF) állománya közel 300 tonnával, 3.185 tonnára nőtt. A befektetési célú aranyvásárlások összességében az első negyedévben 540 tonnát tettek ki, ami 80 %-kal magasabb az egy évvel korábbi időszak adatától. Ezzel egy időben az ékszerekből 39 %-kal fogyott kevesebb, ami negatív rekord.  Aranyrudakból 19 %-kal vettek kevesebbet,  így összességében az 567 tonnás lakossági aranyvétel 28 %-kal maradt el az előző év azonos időszakától.

A világ legnagyobb ékszer fogyasztója Kína, ahol 65 %-kal esett vissza a forgalom. Az Arany Világtanács adatai szerint a technológiai szektorban történő felhasználás 8 %-kal maradt el az előző évitől,  a központi bankok aranytartalékainak feltöltése a piaci bizonytalanságok közepette is folytatódott, azonban a 2020 első negyedévi 145 tonnás nettó növekmény 8 %-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az arany ára az első negyedévet 1596,6 dolláron zárta, ami 23 %-kal magasabban az egy évvel korábbinál. Az árfolyam azóta tovább nőtt, nyolc éve nem látott magasságokba emelkedett, jelenleg a március véginél közel 9 %-kal magasabb, 1735 dollár körüli.

Forrás: Conclude Befektetési Zrt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük