Elektronikai hulladékból arany

Az elektromos hulladék újrahasznosítása eddig meglehetősen bonyolult és munkaigényes feladat volt. Sokkal egyszerűbb és hatékonyabb módszer kellene, hogy ki lehessen nyerni az újrahasznosítható, értékes elemeket, mert jelenleg a befektetett energia nem éri meg. Itt jött képbe a kémia: úgy tűnik, egy új polimerrel sokkal egyszerűbbé és nyereségesebbé lehet tenni az újrahasznosítást.

A Koreai Technológia és Tudományos Intézetben Hong Yeongran vezetésével egy olyan anyaggal kísérleteztek, aminek segítségével ki lehet nyerni az aranyat az elektronikai hulladékokból. Az áramköri lapokat savkezelésnek vetik alá, majd egy polimer pedig egybegyűjti a felszabaduló aranyat, ami rögtön készen is áll, hogy újra használják.

A kutatók aranymosó folyadéka egy porfirinnek nevezett anyagon alapszik, amelyek összekapcsolva egy polimerben fématomot tárolnak. Ezek után már csak azt kellett megvizsgálni, hogy melyik fémen működik a legjobban, és abból mennyit képes megkötni. A leghatékonyabbnak az arannyal bizonyult, ebből jóval többet volt képes összegyűjteni, mint például a platinából.

Egy újrahasznosító központból vásároltak hét kidobott áramköri lapot, savfürdőbe tették azokat, majd belekeverték a folyadékot, és pár napig kevergették az oldatot. Egyes eredmények szerint már fél óra is elég, hogy az arany 99 százalékát kinyerjék, a kísérletben a számítások szerint az arany 94 százalékát sikerült kinyerniük. A polimer alkalmazása gazdaságos is, hiszen egy gramm belőle nagyjából 5 dollárba kerül, és hozzávetőleg 64 dollárnyi arany kinyerésére alkalmas. A tervek szerint ráadásul újra is lehet használni, vagyis még nagyobb lehet a haszon.

Forrás: index.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük