Eljött az aranybánya vállalatok ideje

A világ a feje tetejére állt, ilyenkor a befektetők ösztönösen ahhoz nyúlnak, amihez már évezredek óta mindig, ha baj van: a nemesfémekhez. Az arany árfolyama újabb és újabb csúcsokat dönt, de vajon nem túl késő-e most beszállni?

A Merrill Lynch elemzői az arany mozgását három indikátorra bontják szét:

  1.  reálhozamok alakulása
  2. dollár árfolyama
  3. piaci félelem (VIX index)

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a világ államai rekord mértékben adósodtak el, illetve, hogy milyen mennyiségű monetáris és fiskális stimulusok maradnak a rendszerben a járvány lecsengése után, egyértelmű, hogy a reáleszközök (részvény, ingatlan, nemesfémek) iránti kereslet tartós marad.

Az elmúlt hónapok eseményeit figyelve szembetűnő, hogy mindhárom indikátor az aranynak kedvező irányba mozgott, aminek hatása júliusban 11 százalékos árfolyam emelkedésnek lehettünk tanúi.

Aranynál is jobb az aranybánya

Az aranynál is érdekesebb a bányavállalatok helyzete. Az elmúlt évtizedet pusztító piaci környezetben élték túl, viszont a piac tisztító mechanizmusa jól működött, és a korábban hírhedten értékromboló, eladósodott szektor ma alacsony eladósodottság mellett hatékonyan üzemel.

Miközben az aranybányák cash flow termelő képessége duplájára emelkedett, a vállalatok eladósodottsága jelentősen csökkent. Ha viszonyításként az S&P 500 vállalatok eladósodottságát nézzük, akkor láthatjuk, hogy ez közel háromszor akkora, mint a bányavállalatoké. Ennek fő jelentősége nem csupán az, hogy nehezebben mennek csődbe , hanem az is, hogy a mostani kedvező piaci környezetben megtermelt cash flow-t nem kell a hitel további lefaragására szánni.

Arany bánya vállalatok részvényei vagy fizikai arany vásárlása? Befektetési arany és portfólió készítése. Arany tárolása és minősége.A legtöbb korábbi ciklus esetében igaz volt, hogy amikor az arany árfolyama emelkedett, a bányavállalatok a befolyó cash flow által növelték beruházásaikat, új területek kiaknázását kezdték meg, vagyis kapacitást növeltek.

A mostani helyzet ettől eltér és a többlet cash flow-t ma nagy eséllyel osztalék kifizetésére fogják fordítani.

Annak ellenére, hogy a nemesfém iparág egyértelmű győztese a jelenlegi monetáris és fiskális lazításnak, az aranybányákat tömörítő GDX ETF idén „csupán” 43 százalékot emelkedett, ami bár meghaladja a NASDAQ 100 (33%) vagy az arany idei hozamát (26%), de a korábbi arany bull piacokhoz mérve elenyésző.

A világ összes részvényét tömörítő indexre vetítve 0.05x értéket ad, ami 2010-ben 0.2x, 1989-ben pedig 0.3x is volt. Kicsit megfoghatóbban: nem tűnhetnek nagyon drágának a bányavállalatok, ha az Apple értéke önmagában 3.5-szer nagyobb, mint a teljes nemesfémbányász szektor kapitalizációja.

Tehát egy pozitív szcenáriókban a bányavállalatok is követhetik a csordát – a tech szektor és a piac általános növekedéséből ezek sem maradhatnak ki. Ha pedig egy negatív forgatókönyv valósul meg, a bányavállalatok várhatóan felülteljesíthetik a többi részvényt, részben az alacsony árazásuk, részben a defenzívebb struktúrájuk miatt.

Forrás: Tunkli Dániel Concorde cikke alapján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük