Fizikai arany: mennyi az előállítás költsége?

Aki egy picit is foglalkozott már az arany befektetés lehetőségével, az biztosan eljutott odáig, hogy a fizikai arany jobb, mint a „papír” arany és hogy jobb az aranyat biztos helyen tárolni. De vajon az előállítási költségekre odafigyel mindenki?

Amikor fizikai aranyat, érmét, lapkát, tömböt vásárolunk, akkor meg kell megfizetnünk a gyártási költséget. Minél kisebb egy aranylapka mérete, súlya, annál nagyobb a gyártási költsége: egy 2 grammos aranylap 14 %-os gyártási költséget tartalmaz, míg egy 100 grammos csupán 2 %-ot. Ha a kisbefektető nem akarja a pénzét kisebb kiszerelésű lapkákba beváltani, akkor érdemes egy aranyrúdban „résztulajdont” vásárolnia, amit az aranyforgalmazó biztosít a számára. Ilyenkor ha a saját részét mégis el akarja adni, akkor ennek semmi akadálya és ebben az esetben nem kell gyártási összeget fizetnie.

Egyszeri vagy rendszeres arany vásárlás?

Ez is egy fontos kérdés, és nem csak a fizikai arany vásárlás gyártási költsége, hanem a vásárlás időzítése, és a legjobb árfolyam elérése miatt is.

Be lehet állítani egy tartós, havi rendszerességű megtakarítást például egy aranyszámlán, és ez esetben a vételi árfolyamok „átlaga” lehet, hogy kedvezőbb, mint egy rosszul időzített egyszeri vásárlásé. Ezeket a döntéseket egyedi helyzet értékelése alapján érdemes eldönteni, de kétségtelenül igaz, hogy minél hosszabb időtartamra tartjuk meg az aranyat, annál kisebb a jelentősége a vételi árfolyam időzítésének és annál jobb megoldás a rendszeres, több tételben történő vásárlás. Hogy a gyártási költség ne terheljen bennünket, ilyenkor érdemes aranyszámlán elkezdeni az arany felhalmozását és nagyobb mennyiség esetén kikérni az aranyunkat – ekkor már alacsonyak a költségek. Ha valaki rendszeresen gyűjt és eléri a 100 grammos lapka méretét, akkor például már megéri beváltani, mert a gyártási költség csak kb. egy százalékkal nagyobb, mint az egykilós aranyrúd esetén. Ez esetben megspórolja a kétgrammos lapka és a százgrammos rúd közti 12 százalékos gyártási költséget.

Fizikai arany vásárlás fontos kérdései

Ahogyan arról már többször is írtunk, nagyon meg kell gondolni, hogy hol vásárol az ember aranyat, elsődleges a megfelelő és garantált minőség. Arany vásárlás és a minőség kérdése.

A másik fontos kérdés – ha már fizikai aranyat vásárolunk, annak tárolása. Hol tároljam a fizikai aranyamat?

Miért jó megtakarításra az aranyszámla?

Egy nagyon egyszerűen használható, azonnali árfolyam adatokat tartalmazó, több devizában is megnyitható aranyszámlát ajánlok a figyelmébe. Aranyszámla kipróbálása.

Kedvező vásárlási ár, akár pár ezer forinttal is kipróbálhatja. Az aranyszámla vezetése 150 grammig szinte ingyenes, egyedül a 0,025% tárolási díjat kell megfizetnie. Az arany tárolása névre szólóan, biztonságos trezorban, elkülönítetten történik a cégvagyontól. Az arany minősége garantált, Heraeus “London Good Delivery” minősítésű négykilences befektetési arany.

Bármikor eladhatja az aranyszámlán gyűjtött aranyát vagy tömbösített formában kikérheti.

Amennyiben kérdése lenne, segítségére tudok lenni, akkor keressen meg bizalommal.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük