Más ma már az arany

Különös időket élünk – bár gondolom, hogy a múltban is elég gyakran érezték ugyanezt az emberek -, de mindenképpen igaz ez a megállapítás a korunkra is. Alig múlt el egy ingatlanpiaci összeomlásból kialakult gazdasági válság, máris itt a következő sokk, amelyet egy vírus váltott ki.

Napjaink azért is különleges jelzővel illethetőek, mert a válságjelenségekre adott válaszok rendkívüliek – ami most történik, azt eddig soha semmilyen kormány nem merte meglépni. Az eröltetett gazdasági növekedés fenntartása érdekében, – még a környezetvédelmi észérveket is sutba dobva – mindenáron és azonnal túl szeretnénk jutni a járvány okozta válságos helyzeten. El szeretnénk hinni, hogy minden változatlanul megy tovább, az életünk vissza fog zökkenni a régi kerékvágásba.

A gazdasági élénkítés útja

Az államadósságok a fejlett világban olyan szintet értek el, hogy már visszafizethetetlenek, a jövőt éljük fel, és ezt az adósságot még az unokáink is görgetni fogják maguk előtt. Ha nincs elég vevő az államkötvényekre, akkor sincs baj, mert a jegybankok hajlandóak azokat felvásárolni (van ahol az állomány harmada már a jegybanknál van!), így a mutatvány tovább folytatható.

A jegybankok unortodox viselkedése önmagában is hajmeresztő: a gazdaság élénkítése érdekében mindent vásárolnak a pénzpiacon (már nem csak állampapírt) és közvetlenül avatkoznak be a gazdasági folyamatokba: „helikopter-pénzt” szórnak az emberek közé, közvetlenül hiteleznek vállalatokat, a nullára vitték le a kamatokat, stb.

Dicséretes dolog, hogy a gazdasági élet összes szereplőjét igyekeznek „megmenteni”, de a nagy pénzszórásban, osztogatásban azért elkövetnek pár hibát:

  • Az életképtelen vállalatokat is megmentik
  • központilag hoznak döntéseket ágazatok, kapcsolatok, végső soron személyek – támogatásáról
  • a pénzpiacokon az alacsony kamatkörnyezetben rengeteg termék kerül süllyesztőbe (sokrétű kötvénypiac helyett csak államkötvény)
  • pénzbőség miatt sorra válnak túlárazottá az eszközpiacok (ingatlan, tőzsde, kripto, stb.)
  • tovább nőnek a vagyoni/jövedelmi különbségek, társadalmi feszültségek

A pénzpiacok átalakulása

Soha ennyi pénz még nem került be a pénzpiacokba, amely keresi a helyét, a hozamot – de nem találja. A tőzsdék árazása az egekben, hiszen a kötvénypiacon már nincs érdemi hozam, az ingatlanoknál is rövidesen tovább fújódik a lufi, a nagy vagyonkezelők nem tudnak már mit kitalálni, hova is tegyék a rájuk bízott sok pénzt.

Rátaláltak az aranyra. Az arany áralakulásában az utóbbi években azt lehet észrevenni, hogy pontosan úgy rángatják, mint a tőzsdei/devizapiaci termékeket. A lenti ábrán is jól látható, hogy a forgalom milyen mértékben nőtt meg 2008-tól. És a válság lecsengésével sem csökkent vissza a korábbi szintre.

Még egy érdekes dolgot láthattunk 2020. márciusában, amikor a tőzsdei zuhanás beindult: esett ezzel egy időben az arany ára is!

Az ember azt gondolná, hogy a tőzsdei áresés idején keresett az arany, mint menedék termék. Azonban nem először láthatjuk, hogy a rövid távú spekulatív arany pozíciókat éppen úgy zárták a „nagyok”, mint minden más pénzpiaci termék esetében. (Fő cél a likviditás biztosítása, a nagyobb veszteség elkerülése.)

Az arany kettős természete

Tehát az aranyat éppen úgy vásárolják rövid távra, mint bármilyen devizapárt, tőzsdeindexet vagy részvényt, bármit, amin pénzt lehet keresni. Spekulatív termékké vált, mi sem jelzi ezt jobban, mint a megnövekedett volumen és a nagyobb volatilitás.

2020.márciusában nagyobb volt a kínálat, mint a kereslet, ezért az arany ára esett a tőzsdei zuhanással egy időben. Aztán jött egy megnyugvás és megérkeztek a pénzüket aranyba menekítő befektetők, akik az aranyban a „hagyományos,” biztonságos menedéket látják.

Amikor a pénzpiacok minden termékének az ára zuhan, természetesen likviditás szűke is fellép, tehát az intézményi befektetők pénzt szabadítanak fel minden termékben, így az aranynál is. Ez is hozzájárulhat a tőzsdékkel együtt történő áreséshez.

Az arany, mint biztonsági menedék

Mindaz, amit az aranyról eddig gondoltunk, ami miatt hosszú távú biztonsági menedékként tekintettünk rá, az infláció kivédésének egyik eszközeként vásároltuk, ma is érvényes, semmit nem veszített aktualitásából. Az  arany készletek szűkösek, a kitermelési költségek nőnek, tehát a befektetők egyre növekvő kereslete az “arany alapvető természetét” inkább megerősíti, nem szabad ezekről a tényekről megfeledkeznünk.

A hosszú távú arany trend és a biztonsági tartalék szerep nem sérült, azonban az aranynak kétségkívül van egy másik arca is. A rövid távú áralakulást egyre inkább a spekulatív kereskedői jelenlét határozza meg. Vagyis erős vételi és eladási hullámokat idéznek elő nagy összegű tranzakcióikkal,  és amikor a pénzpiacokról menekül a tőke, akkor először készpénzbe, majd aranyba, USA állampapírba és svájci frankba menekül.

Túlértékelté vált az arany?

2005. előtt nem sok befektetőt érdekelt az arany, kuriózumnak számított és az ármozgások sokkal kisebbek voltak. A válság hatására 2009-ben olyan 900 usd-os árnál indult be az arany, innentől kezdve első számú menedéket jelentve egyre nagyobb kereslet jelentkezett iránta. Nem csak a kisbefektetők számára lett könnyen elérhető, de a nagy vagyonkezelők is egyre nagyobb mértékben vásárolták. A harmadik – és áralakulás szempontjából meghatározó – vevőkör a spekulánsok, akik egyre nagyobb lehetőséget látnak az arany ármozgásában. Rövid távú spekulánsként gondolkozva az arany vonzó termék, hiszen a hosszú távú trend egyfajta kiszámítható ármozgást kölcsönös az aranynak, sokkal kiszámíthatóbb, mint egy részvény, tőzsdeindex vagy a megszokott spekulatív termékek többsége.

2011. szeptemberében érte el történelmi csúcsát 1920 USD-os árnál a válság után erőteljesen emelkedő arany. A mostani Covid járványt követő emelkedés pedig már 2000 dollár feletti csúcsokra repítette az árfolyamot.

Erről a csúcsról csak lefelé vezethetett az út, eljött a korrekció ideje. A vakcina hírek, az egyre erőteljesebb optimizmus a dolgok normalizálódását várva szükségszerűen járt együtt az arany áresésével.

Hogy meddig tarthat az áresés és mikor jön a következő jelentősebb emelkedés – azt nem tudhatom. A 2011-es csúcsról 2016-ra 1100 USD alá is becsúszott az arany ára.

Vegyük az aranyat hosszú távra

Továbbra is jó befektetési terméknek tartom az aranyat – hosszú távra vásárolva azt. Látnunk kell, hogy egy korszak lezárult, a mai kereskedés már más, mint évekkel korábban volt. A rövidtávú ármozgások felgyorsultak, több meglepetésre és volatilis árra kell felkészülnünk. Aki day-trade kereskedés során szeretne az arannyal megismerkedni, az jöjjön el a tőzsde tanfolyamra megtanulni ennek a technikáját.

Azok számára, akik folyamatosan, kisebb tételekben vásárolnák, halmoznák fel a fizikai aranyat, azoknak ideális eszköz az aranyszámla.

Kérjen tanácsot és arany vásárlásra ajánlatot! >>>

dr.Tatár Attila
0620/462-8850
info@bankweb.hu

2 hozzászólás ehhez: “Más ma már az arany”

  1. Talán annyi kiegészítést fűznék a spekulatív arany vásárláshoz -ill. az arany „menekülő termék” mivoltához,hogy időközben „megjelent” a Bitcoin”,mint másodlagos menekülő eszköz.Kezdetben pót alternatívája volt az aranynak,de mára kezdi kinőni magát és lassan háttérbe is szorítva azt.Ez a jelenség még inkább növelheti a volatilitást az arany ármozgásában.

    1. Kedves Gábor,

      Én úgy látom, hogy a bitcoin és más kripto sem lesz pénz, de lesz digitális jegybanki pénz, ami elég nagy változást fog hozni egyébként is. (De ez külön történet.)
      A bitcoin őrületet egyszer majd a szabályozás fogja lezárni, amikor már elég sokan és elég sokat buktak rajta.
      Az arany piacán egyébként is hatalmas a volatilitás, mivel olyan szereplők vannak itt jelen, akik spekulációs terméket látnak az aranyban és úgy kereskednek vele, mint a devizákkal és más instrumentummal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük