Mikor érdemes befektetési aranyat venni?

Befektetési arany vásárlása, fizikai arany a biztonság. Befektetési portfólió készítése.

Ez egy jó kérdés. Ha tudnám rá a választ, akkor borzasztóan meggazdagodnék és nem írnék több ilyen cikket. 🙂 Arany befektetést csak hosszú távon gondolkozva érdemes választani.

Az arany ára 2011.szeptemberében érte el a csúcsát 1900 dollár felett. Akkor még a válság hatása érződött, biztonsági tartaléknak vették a fizikai aranyat, mint a cukrot. Majd 2020. augusztusában 2063 USD árnál még magasabbra tudott az ár emelkedni. Mind a két áremelkedés egy válságnak volt „köszönhető”. Gondolom, hogy nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy nem itt a csúcson kell az aranyat megvenni – a legnagyobb pánik idején…

Lassan, de kilábaltunk ebből a 2020. évi válságból is, és bár a nulla közeli kamatszint és a pénzpiacokra öntött milliárdok velünk maradtak, nem jött el a Kánaán, inkább csak egy picurka növekedésig jutottak el a fejlődő országok, Ázsia térnyerése folytatódott, a technológiai cégek erősödtek igazán.

A változás lényege pár mondatban összefoglalható: alacsony GDP, a jegybankok által teremtett likviditás a tőzsdéken csapódott le, így itt komoly áremelkedés zajlott/zajlik, korrekció alig volt. Infláció (legalábbis a hivatalosan mért adatok szerint) alig, de a lakáspiacok mindenhol üldözőbe fogják venni a tőzsdéket. A mostani kérdésünk azonban az, hogy mi lesz az arannyal?

Eltűntek az értelmes befektetési termékek

Pénzbőség az volt, de a pénzpiacokon nem volt mit venni: bankok fulladoztak a pénzben, kötvénypiacokat szépen megölte az állampapír kibocsátás piacromboló hatása, nem maradt más csak részvény vagy ingatlan. Na meg az arany. Hiszen az arany is kedvelté vált. Korábban egyértelmű ármozgása volt: tőzsdék fel, arany le. Most olyan sokan vették az aranyat, hogy együtt menetelt az utóbbi években a tőzsdékkel.

Ettől mindenki kicsit megzavarodott. Ráadásul jött a járvány, melynek hatására a tőzsdék zuhantak, de meglepő módon ezzel együtt az arany is!

A járvány helyzetben, március közepén az általános áresésben az arany is zuhant, majd a tőzsdékkel együtt gyors korrekció jött. Semmi nem mutatja jobban, hogy az arany, mint pénzpiaci termék természete alapvetően megváltozott. A nagy “termékhiány” rákényszeríti a vagyonkezelőket, hogy rendszeresen kereskedjenek az arannyal – hiszen más nincs -, és itt érjenek el hozamot. Alapvetően már nem biztos menedék az arany, hanem pont olyan pénzpiaci instrumentummá vált, mint a devizapárok, indexek, részvények.

Természetesen extrém időkben azért keresettebbé válnak a menedék termékek – így az arany is -, de ez már csak nagyon komoly válságokat érezve erősödik fel.

Mikor vegyek aranyat?

A fentiek alapján már tudok válaszolni a kérdésre, bár sokan nem lesznek elégedettek sem boldogok a válaszomtól:

1.) Azok, akik világégést várnak, az aranyat biztonsági tartalék szerepében vásárolják, most nehéz helyzetben vannak, mert úgy érzik, hogy ilyen magas áron nem a legjobbkor vásárolnak.

2.) Aki spekulációs céllal, kimondottan rövid távra veszi az aranyat, annak könnyebb dolga van, mert ha felállít egy “kereskedési szabályrendszert”, akkor nagyon szép pénzt tud keresni az arannyal – hasonlóan a devizapárokhoz, tőzsdeindexekhez.

3.) Azoknak, akik nem a végletekig pesszimisták, csak szeretnének a portfóliójukban 10-20% fizikai aranyat tartani hosszú távon, akár nyugdíjas éveikre gondolva, nem könnyű rászánniuk magukat a vásárlásra… most….

Természetesen nem kerülöm meg a kérdést és megmondom a tutit: mikor is kell venni az aranyat.

Tovább a teljes cikkhez>>>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük