Kamatemelés, infláció és arany

Ezek a legfontosabb kérdések manapság. Mikor indul el a jegybanki kamatemelések sorozata, lesz-e komolyabb infláció és mindezek hogyan fognak hatni az arany árára?

Mikor indul be a jegybanki kamatemelés?

Az MNB már elkezdte az alapkamat emelését, sőt kritikát fogalmazott meg a kormány túlzott növekedést támogató gazdaságpolitikájával kapcsolatosan. A FED kamatemelési ciklusa is a legújabb várakozások szerint előbb fog megindulni, mint korábban várható volt. A 2008-as válságot követően túl sokáig vártak, a piac megszokta a sok pénzt és amikor komolyabb intézkedéseket tettek volna, a piacok pánikba estek (2018. év vége).

De ennek meg kell történnie és gondolom, hogy tanulnak a hibáikból, szóval lesz kamatemelés és az az arany árfolyamának minden esetben kedvezőtlen kimenetelt jelent. Az emelkedő kamatok átrendezik a pénzpiacokat: a tőzsdékről némi pénz elindul a kötvénypiacok felé, a kamatot nem fizető arany tartása egyre „drágább” lesz.

Lesz-e komolyabb infláció?

Ez az a kérdés, amelyben aztán végképp elszabadulnak az indulatok és nagyon eltérő álláspontokat lehet látni egyformán jól megtámogatva számokkal, tényekkel.

Röviden az én véleményem az, hogy a fejlett világ tolódik abba a stagnáló gazdasági létbe, amelyben Japán már tizenéve él: elöregedő népesség, nulla körüli növekedés, semmi infláció. Európában egyértelműen valami hasonló várható, az USA lehet kicsit más pályán mozgó gazdaság, itt még sok a bizonytalanság.

Infláció kivédése, befektetési arany vásárlása. Megtakarítási program, befektetési tanácsok.Ahhoz, hogy komolyabb infláció legyen, nem elegendő, hogy a jegybanki pénzpumpa által termelt pénzmennyiség komolyan megnőtt! A pénz egy részét ki tudják vonni a rendszerből, de ami fontosabb az az, hogy ez a többlet pénzmennyiség nem jelenik meg a reálgazdaságban, nem akarnak az emberek drágább és több autót, több szalámit és ruhát, hanem a pénzpiacokon fogják tartani ezt a többletet és dolgoztatni szeretnék a pénzüket.

Infláció eddig is volt: a tőzsdék, ingatlanok, műtárgyak, luxuscikkek világában hosszú ideje tart az árak eszméletlen emelkedése – itt csapódik le a pénztöbblet!

Természetesen a karanténból kiszabadulva az emberek többet fognak költeni, kicsit élni szeretnének, így a szórakozás, étterem, utazás, stb. egy ideig áremelkedést mutató területek lesznek, de idővel lecsitul majd ez a folyamat.

Ha nem lesz komolyabb és tartósan magas infláció, akkor az az arany árát tekintve ismét nem jó jel….

Tehát a befektetőknek végig kell gondolniuk, hogy milyen terméket választanak, mit is gondolnak a jövőről.

Keressen meg és szívesen segítek a megfelelő termék kiválasztásában, egy befektetési portfólió összeállításában.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

2 hozzászólás ehhez: “Kamatemelés, infláció és arany”

  1. Tisztelt Uram,

    Alapvetően egyet is értek a véleményével, de tegyük fel, hogy elrontják és lesz komolyabb infláció. Mekkora is ez a már komoly gondot okozó áremelkedés? Nehéz megmondani, de a mostani fejlett világban lévő 1-2 % helyett már az 5-8% is komolynak tűnik és átrendezhet sokmindent. Ennek azért van esélye és komoly gond a megtakarítás értékének megőrzése ebben a helyzetben. Milyen terméket javasolna erre a kimenetelre?

    1. Kedves Hullajó,

      Nem könnyű a kérdés, mert valóban kicsi a mozgástér.
      Az egyik megoldás, hogy nagyobb kockázatot vállalva magasabb hozamot érünk el, mint az infláció – ez nehéz feladat, nagyon toppon kell lenni, alapvetően a tőzsdén lehet ilyen hozamot elérni (de ez már a tőzsde tanfolyam anyaga: https://www.bankweb.hu/befektetesi-tanfolyam)

      A legtöbben értékálló befektetéseket fognak keresni, ami szintén nem egyszerű: műtárgy, festmény csak a hozzáértőknek megoldás, az arany jó eszköz, de a portfólió max 20%-ig venném. Marad az ingatlan, ahol az árak már most is az egekben vannak)
      Keressen meg és közösen kitaláljuk, hogy az Ön esetében/helyzetében mi lesz a jó megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük