Arany a pandémia idején

Az arany, mint befektetési termék áralakulását egyre nehezebb előre jelezni – de ami még szokatlanabb utólag is nehéz megmagyarázni, ami az elemzőknek jelent komoly fejfájást. 🙂

Pedig jobb feltételeket el sem lehetne képzelni egy komolyabb arany árfolyam emelkedéshez: magas infláció, alacsony reálkamatok, korábban még nem látott mértékű monetáris és fiskális „pénzözön”. De hol marad a jelentős arany áremelkedés?

Mi történt az arany árával a pandémia idején?

Az aranyat ne önmagában vizsgáljuk, hanem nézzük meg, hogy hogyan teljesített a tőzsdék ármozgásához képest. Az S&P 500 és az aranyár együttmozgása a 2020-as koronavírus-járvány idején jól mutatja az arany piacán kialakult szokatlan jelenségeket.

A tőzsde és az aranypiac párhuzamosan zuhant 2020 márciusában, csak hogy áprilisban újra és ismét együtt mozogva fellendüljenek.Korábban már írtam az arany kettős természetéről, ami az arany „spekulatív”, rövid távú ügyletek területén elért térnyerésével függhet össze. Amikor a tőzsde bezuhant, a nagy intézményi befektetők eladtak mindent, az aranykészleteket is, hogy készpénzt gyűjtsenek a jó beszálló pontokon történő vásárlásokra, valamint fedezzék az ügyleteik egy részét.

Arany a világjárvány idején. Pandémia és arany befektetés, fizikai arany vásárlása és tárolása.

A tőzsde-arany kapcsolat a múltban

A tőzsdék és az arany árának kapcsolata régóta vitatott téma, sok érv csapott itt már össze: melyik teljesít jobban hosszú távon? Az általános nézet szerint ez a két piac közötti ármozgás ellentétes: amikor a részvények emelkednek, az arany esik és fordítva. Ez valóban gyakran van így, mivel az arany biztonságos menedéknek számít, így amikor a tőzsdei befektetők elfordulnak a részvényektől, akkor előtérbe kerül az arany.

Az alábbi ábra szerint is sok olyan időszak volt, amikor a részvények és az arany ellentétes irányba mozogtak. Éppen ezért az arany jó eszköz volt egy befektetési portfólióban, mivel fedezetet nyújtott a váratlan, nagyobb méretű tőzsdei esések idején.

Az ábrán jól látszik a 2008-as tőzsdei esés és az arany késleltetve beinduló szárnyalása – az ábrán nem látszik, de később már a tőzsdék még inkább az egekbe szálltak.

Mi mozgatja az arany árát?

Az arany árát a tőzsdék ármozgásával vizsgálva csak a jelenséget mutathatjuk be, de semmit sem mondtunk még az azt kiváltó okokról. Lássuk, hogy milyen tényezők határozzák meg az arany ármozgását és ezek az utóbbi időben milyen hatást gyakoroltak az árfolyamra.

Most csak a pénzpiaci, makrogazdasági tényezőket vesszük sorra, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az arany nemesfém, ezért a kitermelést érintő tényezők/költségek és a készletek alakulása is erőteljes hatással van az árak alakulására!

Infláció

Az infláció egyértelmű alakítója az arany ármozgásának, bár sokan elfelejtik, hogy nem is maga az infláció, hanem az azzal kapcsolatos várakozások befolyásolják az arany népszerűségét. Elterjedt nézet, hogy az arany a „legjobb infláció elleni gyógyszer”. Erről itt olvashat részletesebben….

Kamatpálya

Az infláción kívül szintén fontos befolyásoló tényező a reálkamat alakulása. Miután az arany egy kamat nélküli eszköz, így a kockázatmentes termékeken elérhető reálkamat emelkedése ront az arany befektetői szemmel vizsgált előnyös helyzetén. Ha a reálkamatok emelkednek, akkor az arany ára csökken (és fordítva). Ezért érdekes kérdés a FED kamatemelési ciklus megkezdésének időpontja és az emelés ütemezése.

US dollár

Az arany árát befolyásolja továbbá a dollár devizapiaci áralakulása, hiszen az arany világpiaci forgalmának döntő része még mindig dollárban bonyolódik, ebben a devizában kezelik az ármozgásokat a legfontosabb nyersanyagpiacokon és a származtatott termékeknél is. Egy gyengülő dollár általában pozitív hatású az aranyra nézve, hiszen változatlan aranyár mellett is nyeresége képződik annak a befektetőnek, aki más devizából kiindulva dollárért vásárolt aranyat.

Kriptodevizák

Nem szabad megfeledkeznünk az olyan új keletű befolyásoló tényezőkről sem, mint a kriptodevizák. A Bitcoin és társai értékőrző tulajdonsága és véges száma miatt egyre többen tekintenek az új, digitális aranyként ezekre a termékekre. Én ebben a kérdésben az óvatosabbak közé tartozom, de kétségtelenül nő a kripto piac mérete és pénzt von el az aranypiacról.

Következtetés

Az arany ára a márciusi mélypontig a tőzsdékkel karöltve zuhant, majd velük együtt pattant vissza, és egészen 2020 augusztusáig megállíthatatlan lendülettel emelkedett. Ebben a fentiekben felsorolt tényezők alakulása biztosan szerepet játszott: nőttek az inflációs várakozások, a reálkamatok csökkentek, valamint a részvénypiacokkal szembeni bizonytalanság is megnövekedni látszik.

De vajon mi állhat annak a hátterében, hogy az arany áremelkedése nem indult be intenzívebben, ha a fenti tényezők ezt indokolnák?

Véleményem szerint a jelenlegi árfolyamban ezek a hatások már beárazódtak, az árfolyam további emelkedéséhez extra keresletre lenne szükség – ez pedig még késlekedik. További magyarázat lehet a rövidtávú, forró pénzek mozgása az arany piacán, amely jócskán torzítja a megszokott várakozások beigazolódását.

A piac jelenleg inkább hisz a jegybankoknak és átmeneti inflációt áraz (az eddigi előrejelzések is erre utalnak). Van továbbá egy másik befolyásoló tényezője is az arany árfolyam alakulásának, mégpedig az, hogy a FED mikor kezdi el az eszközvásárlási program leállítását.

A tapering vártnál korábbi megkezdése, amely a mostani erős gazdasági adatok miatt egyre inkább elképzelhető, mindenképp negatív nyomást helyez az arany árfolyamára.

Fontos, hogy ezeket a tényezőket nem lehet külön kezelni, az infláció, a reálkamatok, a dollár erőssége, a készlet és kitermelési adatok folyamatosan kihatnak egymásra és az arany árfolyamára is. De most mindenki a FED intézkedéseire, nyilatkozataira vár, eléggé feszült a hangulat a pénzpiacokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük