Arany és a szocho

Ismét egy kellemetlen hír: 2023. július 1-től a 15%-os kamatadó mellett már 13% szocho fizetése isl terheli a kamatjövedelmeket. A kormány az állampapírok felé szeretné terelni a megtakarításokat, sőt azt is előírta, hogy 20% magyar állampapír tartására kötelesek a befeketetési alapok. Mi jöhet még?

De van egy jó hírem. Ez a fura rendelet hatálya nem terjed ki a fizikai arany befektetésekre. Tehát a befektetési aranyon elért árfolyamnyereséget „csak” a 15%-os személyi jövedelemadó terheli.

Mi is az a szocho?

A szociális hozzájárulási adó (röviden: szocho) megfizetésével a kötelezettek hozzájárulnak az állam szociális kiadásaihoz. Hiszen az egyéb állami bevételek erre a marginális célra valahogyan sosem elegendőek.

A szocho egy olyan adó, amelyet a megtakarításoknál a kifizető, munkaviszony kapcsán pedig a munkáltató fizet meg, tehát nekünk befektetőknek ezzel sok teendőnk nincs – persze azért fontos ismerni a működését, tudni róla, hiszen végül a mi zsebünkből veszik ki a pénzt.

Milyen jövedelem után kell szocho-t fizetni?

A 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet alapján a természetes személyeknek  szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettségük keletkezik az szja-törvény szerinti kamatjövedelem után. Az adó megfizetése alól az ingatlanalapok befektetési jegyei és az állampapírok mentesülnek.

De lássuk mely termékeket érint a szocho:

  • A bankbetétek kamatánál a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik a szocho fizetés.
  • A nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyek hozama esetében a 2023. július 1-től  megvásárolt papírok kamatára, hozamára vonatkozik, a korábban vásároltakéra nem.
  • A nyereménybetéteknél kisorsolt tárgynyeremény, a magánszemélyt a rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre szintén érvényes.
  • Fizetendő a szocho továbbá a megtakarítási célú életbiztosításoknál szintén a hatálybalépéstől kötött biztosítási szerződések esetében.
  • Adóköteles továbbá a nyugdíjszolgáltató intézmény tagját megillető jövedelemnek a teljesített feltételes jogszerzési időtartamnak az e rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos része.

A TBSZ és a NYESZ esetében nem változik semmi, itt a 3 és 5 éves megtakarítási időszakra vonatkozó kamatadó és szocho kedvezmény is fenn áll. Abban az esetben keletkezik fizetési kötelezettség, ha az öt éves időszakot megelőzően veszik ki a számlán lévő összeget.

Tehát a hosszú lejárató termékek és az állampapír felé tereli a rendelet a befektetőket. Na és persze most is ott van a lehetőségek között a fizikai arany befektetési célú vásárlása.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük