Ahol gond az aranycsempészet

Az International Crisis Group nemrég közzétett jelentése alapján a pénzügyi problémákkal küszködő Zimbabwe évente legalább 1,5 milliárd dollártól esik el az országban folyó aranycsempészet miatt, a sárga nemesfém nagy része végül dubaji kereskedőknél köt ki.

Dubaj és az Egyesült Arab Emírségek szerepe Zimbabwéból történő aranycsempészetben az elmúlt két évben robbanásszerűen nőtt, a hivatalos különbség a zimbabwei aranyexport és az Egyesült Arab Emírségek aranyimportja között 2016 és 2018 között jelentősen megugrott, egyes kereskedők szerint a hivatalos mennyiséget már meghaladja a csempészett mennyiség.

A tengerparttal nem, de súlyos pénzügyi zavarokkal és belső korrupcióval rendelkező dél-afrikai ország hatalmas aranytartalékokkal büszkélkedhet, a jelentés szerint az ágazat adja a zimbabwei export 60 százalékát. A dokumentum szerint az aranytermelés a zimbabwei lakosság közel 10 százalékának biztosít munkát.

Az arany exportarányának idei meredek növekedése azzal magyarázható, hogy a koronavírus-járvány és a növekvő inflációs félelmek miatt számos befektető tartotta és tartja aranyban a pénzét, ennek hatására jelentősen felértékelődött az arany, míg Zimbabwe két másik fő exportcikkének, a nikkelnek és a platinának lejjebb került a jegyzése.

Azonban a kitermelt nemesfém nagy része a feketepiacra kerül. Mi sem támasztja ezt jobban alá, mint a múlt hónapban történt eset, amikor is Zimbabwe kisüzemi bányaföderációjának vezetőjét letartóztatták a Dubajba induló repülőgépe felszállása előtt. A kézipoggyászában 6 kg arany volt….

Az összeomló gazdasági helyzetben a becslések szerint 1,5 millió ember fordult a kisüzemi bányászathoz, mint biztonsági hálóhoz és a szegénység, a koronavírus-járvány valószínűleg még több embert fog az ágazat felé fordítani. A hivatalos adatok szerint 2020 első nyolc hónapjában az aranytermelés 10 százalékkal nőtt, elsősorban a kisüzemi bányászok kibocsátása miatt.

A kérdés az, hogy az arany mekkora része került a hivatalos kereskedelmi csatornákba, és mennyit csempésztek ki illegálisan az országból. És mi a csempészés ilyen hatalmas méretének az oka?

Az ok az arannyal kapcsolatos zimbabwei fizetési rendszernek köszönhető. A helyi bányászok természetesen nem elégedettek egy olyan rendszerrel, amely előírja, hogy el kell adniuk kitermelt aranyukat az állami tulajdonban lévő vevőnek, a Fidelity Printers and Refinersnek, ahol is a tranzakció során az arany 55 %-ban dollárban, 45%-ban zimbamwei fizetőeszközben kerül kifizetésre.

A probléma az, hogy a dél-afrikai ország pénze elképesztő hiperinfláción esett át a 21. században, így kimondottan rosszul járnak a kitermelt aranyukért 45 százalékban zimbabwei dollárt kapó bányászok.

Ez a gyakorlat ösztönzőleg hat a csempészésre és csökkenti az ipari bányászat ​nyereséget, ami a bányák bezárására kényszeríti a vállalatokat. Azt már persze nehéz megmondani, hogy a rendszer gyökeres megváltoztatásán keresztül érdemben vissza tudnák-e szorítani az illegális aranykereskedelmet.

Forrás: portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük